Milessons blogg
Allsvenskan

Allsvenskans sista vers

Kval. Det råder inga tvivel om att ordets dualitet passar perfekt för det vi har bara en liten bit framför oss. Kort för kvalifikationsmatch, ja. Yang, i yin och yang. Ordets andra betydelse, en synonym till lidande, plåga, pina, oro, vånda och ve är det jag först och främst tänker på. Yin. Och jag längtar.

Det finns några saker som jag gillar lite mer än annat. Som Messiah Marcolins fantastiska insats i musikvideon till Bewitched och kvalet till SSL till exempel. Egentligen också i den ordningen, men det säger mer om min kärlek till det ostiga än något annat. Men eftersom detta snarare är ett forum för innebandy än korpulenta gamla rockhjältar får jag hålla igen lite och raskt skynda vidare till detta inläggs kärna: de avslutande omgångarna i Allsvenskan, både den norra och den södra.

En av de största anledningarna till att kvalet är så förbaskat trevligt är inte bara matchernas oerhörda betydelse, och i förlängningen de känslor som bäddas in, utan att vad som helst kan hända. Vad som helst har faktiskt hänt. Se bara här:

2014 vann Karlstad den södra Allsvenskan i överlägsen stil. 14 poäng skilde till slut mot tvåan IBF Göteborg. En orange nykomling från Guldkusten hade överraskat alla genom att knipa den sista kvalplatsen, 17 poäng efter Karlstad. Karlstad gjorde en Pixbo och valde sina egna banemän. Matchen i Halörhallen vann hemmalaget med 7-5 men inte ens då var det väl någon som inte trodde att Karlstad  skulle vinna två raka matcher med värmländsk mark under fötterna. Eller. Det fanns ett par stycken.

»Nu ska vi köra över dem i nästa match också. Vi kan spela helt utan press.«

– Pontus Karlson Martell

Ett citat som är extra roligt av två anledningar. Det första är självklart att brist på press och SSL-kval är en paradox. Det andra är att det var precis vad Höllviken gjorde. Efter 20 minuter stod det 1-6 och Karlstad var ett slaget lag. Matchen slutade 5-9 och Höllviken gick vidare till andra rundan där IBF Göteborg väntade.

Även där vann Höllviken två raka matcher. Jämnt var det, och avancemanget säkrades via straffläggning. Vad som helst hände.

Även förra året där Örebro, förvisso inte riktigt lika uträknade, tog sig till SSL efter straffsegrar mot Kalmarsund och Gävle är ett exempel som visar lite vad jag menar. Det går inte att förutsäga ett kval. Det är mycket som ska klaffa, även för ett stabilt lag som Warberg, för att avancemanget ska realiseras. Konsensus råder bland innebandyfolk. Två lag från södra Allsvenskan går upp i år. Återigen: Höllviken gick på fem år från division 3 till SSL. Vad som helst kan hända i ett kval.

Kampen om kvalplatserna lever i allra högsta grad i både södra och norra Allsvenskan. Fyra omgångar återstår och 12 poäng ligger i potten. I den norra är Salem klara för kval medan Hagunda och Strängnäs ut att göra dem sällskap medan den sista platsen står mellan fyra olika lag. Djurgården, Tullinge, Umeå City och Gävle. Djurgården starka mot slutet men möter tre av kvalkandidaterna. Gävle började starkt men har mattats något mot slutet. Tullinge har ett på pappret lättare schema, precis som Umeå City med en Thorengruppenfärgad trupp.

Den södra Allsvenskan är ännu mer oviss. Inget lag är klart för kval, även om mycket ska till för att Warberg ska missa. Nio poäng skiljer mellan Warberg och Karlstad på sjätte plats. Mellan Kalmarsund som ligger tvåa och Karlstad skiljer det tre poäng. Craftstaden, Visby och Lindås är också där och slåss. Craftstaden är outsidern ingen riktigt trodde på inför säsongen men är ett av de formstarkaste lagen andra halvan av säsongen. Karlstad som kanske har den vassaste truppen av alla håller på att återigen bevisa för innebandysverige att de inte är så bra som de själva tror. Eller?

Kim Nilsson har varit iskall med hans mått mätt och det håller inte i ett kval. Men samtidigt var han stekhet förra året och det var först när det drog ihop sig som han zonade ut och blev grå. Är det revansch på gång i år? Är det i år Djurgården ska gå upp? Året när ingen tror på dem. Året när antagonisten AIK ser ut att åka ur SSL. Det finns så många svar som vi ännu inte har. Men alla tecken tyder på en enda sak.

Årets avslutning i Allsvenskan ser ut att bli den mest rafflande på väldigt länge. Och om inte det är den perfekta premissen för ett ångestfyllt kval som håller publiken i ett skruvstäd så vet inte jag vad som är det.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar