Milessons blogg
Landslag

Såhär slutar VM

Tre dagar kvar till VM och vad hade jag haft för existensberättigande som statistiknörd om jag inte skrev ett par rader om min VM-simulering? Precis som jag gjorde för SSL har jag byggt en maskin som tar fram sannolikheten för slutplaceringarna i VM. Här är resultatet!

Jag tänker att det inte är så stor mening att prata om metoden bakom, dels är det samma som min SSL-prediktion tidigare i höstas, dels finns den att hitta här (länk). Sammanfattat i en mening är VM simulerat 1000 gånger med Elo-modellen som grund. Så, nu kastar vi oss in i det stundande gruppspelet och tittar på hur lagen gör ifrån sig:

vm-group

I samtliga grupper har vi alltså en mer eller mindre jättestor favorit. Schweiz, Sverige, Estland och Slovakien bör vinna sina grupper. I grupp A och B har vi dessutom mycket klara grupptvåor medan grupp C och D är mycket jämnare och väldigt ovissa på förhand.

Grupp A

Schweiz och Tjeckien är väntade i toppen men framförallt för Tjeckien finns det en liten risk att Lettland eller Tyskland kniper andraplatsen. Sannolikheten är dock relativt låg och det handlar för Lettland och Tyskland om att tävla om vilket Play-off man går till. Oavsett kommer båda lagen, om de tar sig vidare från Play-off, möta Sverige och Finland i kvartsfinal.

Grupp B

En lite ojämnare grupp än den förra med Sverige som jättefavoriter med Finland som självklar tvåa. Norge och Danmark är långt ifrån den nivå som krävs för att rå på jättarna, även om Finland faktiskt vid några tillfällen förlorat mot både Norge och Danmark. Nja, det händer inte i ett VM. Än.

Grupp C

Nu kommer vi in på lag 8-16 och då blir det lite jämnare, speciellt i de nedre regionerna. Estland klar favorit, men därunder kan det gå lite hur som helst. Ettan och tvåan i denna grupp möter högst troligt Norge och Danmark i Play-off. Estland har skrällchans här, men det ska mycket till. Polen är stökiga, kan vinna, men kommer lika gärna tvåa som sist i gruppen. De båda asiatiska lagen kan om det stämmer göra bra ifrån sig i gruppen men är långt ifrån att ha en chans i efterföljande Play-off.

Grupp D

Sista gruppen har den största favoriten i Slovakien, ett lag som egentligen hör hemma med lagen 5-8. Kanada som underdog men en liten varning här är att Kanada inte spelat jättemycket mot europeiskt motstånd på sista tiden och osäkerheten för deras rankingpoäng är därför lite högre än jag hade velat. Dock är Japan och Singapore sannolikt VMs två svagaste lag och prenumererar på sistaplatserna.

Slutspel

Nedan går jag igenom sannolikheterna varje lag har att nå en viss nivå i slutspelet såväl som pallplaceringar och medelvärdet för slutplacering.

vm-playoffs

Sverige är jättefavoriter såklart, men jag tycker att siffrorna är lite väl höga. Som vi pratade om i avsnitt 5 av Kollektivet (lyssna gärna) har Sverige oftast lättare mot övriga lag i EFT än under VM när mer står på spel och lagen matchas lite hårdare. Schweiz starkast utanför Sverige och Finland såklart, med 14,3 % sannolikhet att nå final. Ganska lågt, och jag tror, eller vill tro, att det i realiteten ligger lite högre än det. Även Tjeckien på hemmaplan har chans på final, men då ska man slippa Sverige i semifinal. Norge enda laget utanför top 4 som har chans på medalj. Men, nja även här. Det händer nog inte.

Längre ner är det mycket mer ovisst med jämare fördelning mellan lag 5-10 och det är egentligen bara tendenser som går att utläsa. Norge, Danmark och Lettland har lite högre kapacitet än övriga men man ska inte räkna bort Tyskland, som ju vann turneringen mot övriga kandidater till femteplatsen i oktober. Kanske är de på gång att vända en dålig trend. Sedan är ju frågan om Slovakien kan dra nytta av att vara grannland med värdnationen och likt damerna senaste VM maxa sin prestation och slå igenom på den internationella nivån. Detta segment är verkligen det jag tycker är roligast med VM.

Längst ner har vi mest sannolikt de utomeuropeiska lagen och kanske även ojämna Polen som på grund av spelschema kan hamna långt ner i sluttabellen. Här känns det som att lagen inte tagit jättestora kliv sedan senast och de bör inte ha någon större chans mot mittensegmentet. Kanada kanske mest spännande.

Slutlig sammanställning

vm-summa

Sverige för stora favoriter? Schweiz underskattade? Kan något lag spräcka top 4? Vilket lag blir VMs överraskning? Vad tror du?

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar