Milessons blogg
Landslag

Elo tippar VM – Del 1

Bratislava, Slovakien 2017. Sverige tar sitt åttonde guld, sitt sjätte raka? Hemmanationen tar en omständlig väg från grupp C via playoff och chockar innebandyvärlden med en femteplats, deras bästa resultat någonsin? Thailand gör sitt första VM men får nöja sig med jumboplatsen? I detta och nästa inlägg tittar jag i spåkulan och tippar alla matcher i VM för att ge dig svar på frågorna. Idag gruppspel. Imorgon tar vi slutspelet.

Självklart visste ni vad som komma skulle och nu har dagen slagit D. Om mindre än två veckor, den första december, tekas VM igång och bevakningen här från ibnytt kommer vara gedigen. En VM-guide är på ingång, det kommer göras intervjuer och snackas upp på alla håll och kanter. Men nu ska jag och min Elo-världsranking släppas lösa.

Detta stycket måste jag posta tillsammans med en disclaimer. Är du allergisk mot matematiska uttryck och skiter i vilket kan du hoppa ner ett hack. För sen är jag relativt snäll mot dig. Så. Genom att ta algoritmen som beräknar favoriten i varje match, samt ta fram ett linjärt samband mellan poängskillnad i rank och målskillnad i matchen, och sedan applicera det på spelschemat har jag kunnat sammanställa en slutställning för hela VM som åtminstone i någon mån vilar en armbåge på en skraltig gammal statistiklåda.

Jag vill innan vi går vidare också nämna att siffrorna är hämtade direkt från modellen och har ingenting med magkänsla, förbundskaptener som vilar spelare, skador på nyckelspelare eller astrologi att göra. Mina tankar om de beräknade resultaten tar jag upp efterhand de poppar upp, strax efteråt.

VM består av fyra grupper om fyra lag vardera. Grupp A och B är högre seedade än Grupp C och D. Ettan och tvåan i Grupp A och B går direkt till kvartsfinal medan trean och fyran i Grupp A och B går till playoff mot ettan och tvåan i grupp C och D. Trean och fyran i grupp C och D gör upp i placeringsmatcher för plats 13-16.

De tippade matcherna presenteras som en tippad målskillnad mellan lagen, där en positiv målskillnad betyder seger för Lag 1 (till vänster) medan negativ målskillnad betyder seger för Lag 2 (till höger).

Grupp A

Grupp A är en ganska trevlig grupp med fyra innebandynationer med ambitioner. Två skikt givetvis, men varken Tjeckien eller Lettland kommer att lägga sig platt.

gruppspel_a

Resultaten ovan innebär en slutställning enligt följande:

grupp_a

Denna tabell känns för mig helt och hållet rimlig. Lettland har två femteplatser bakom sig, men Norge har växlat upp på sista tiden, trots en något ålderstigen grupp. Matchen dem emellan kommer sannolikt innebära skillnaden mellan att möta Sverige eller Schweiz i en kvartsfinal vilket på förhand ser ut att bli en av de mest rafflande matcherna i gruppspelet. Modellen tippar lika. Återstår att se hur utfallet blir. Finland bör vara för bra för Tjeckien, senast i EFT vann Finland med 5-1 och ska såklart inte ha några problem med att vinna övriga matcher heller. Tjeckien har bra statistik mot både Norge och Lettland, även om man förlorat mot båda, och ska sluta tvåa i gruppen.

Grupp B

Grupp B är precis som Grupp A uppdelad i två skikt, men här ännu tydligare tendenser då Tyskland och Polen något svagare än Norge och Lettland.

gruppspelb

Dessa resultat ger en sluttabell enligt följande:

gruppb

Egentligen inte heller något att snacka om. Tyskland ligger bra till i den officiella världsrankingen men är i mina ögon en aning överskattade och har gått dåligt mot slutet. Polen har dessutom vunnit 11 av 18 möten länderna emellan. Matchen mot Polen blir antagligen en jämn historia, som Tyskland såklart kan vinna, men Polen är mina favoriter. Schweiz fick storstryk av Sverige i EFT senast (1-10) men saknade då Corin Rüttimann som gjorde comeback efter skada i helgen. Fem poäng från hennes klubba då. Men inte ens hon kan stoppa ett av de starkaste svenska landslagen någonsin.

Grupp C

Det är nu det börjar bli riktigt vanskligt. I Grupp C och D hamnade nationer som är rankade >8 enligt den officiella världsrankingen, däribland Slovakien.

gruppspelc

Resultaten ovan innebär en slutställning enligt följande:

gruppc

För mig är Slovakien ett lag som med ganska stor sannolikhet går till kvartsfinal och bör vinna gruppen ganska komfortabelt. Singapore överskattas definitivt en aning av min modell på grund av att man stulit många gratispoäng av nya asiatiska nationer. Australien slog Singapore på övertid i VM-kvalet och kan göra så igen. Estland är i sammanhanget otroligt lurigt, och har hamnat på blygsamma positioner tidigare VM men varken Singapore eller Australien är någon mardrömsmotståndare. Efter Slovakien kan lagen hamna lite var som helst. Mycket svårbedömd grupp.

Grupp D

I Grupp D hittar vi förutom dansk dynamit en VM-debutant i Thailand, Asiens bäst rankade lag enligt den officiella världsrankingen i Japan samt Nordamerikas enda nation i VM 2017; USA.

gruppspeld

Dessa resultat ger en sluttabell enligt följande:

gruppd

Att Danmark vinner gruppen känns kanske inte riktigt lika säkert som Slovakien, men det ska mycket till för att Danmark ska undvika förstaplatsen. USA förnedrade Japan i senaste VM och är kapabla att göra det igen, då Japan sannolikt överskattas av min modell av samma anledning som Singapore ovan. Thailand är spännande då man inte spelat mer än nio landskamper totalt, men har under dessa spelat jämnt mot både Japan och Singapore och har definitivt kapacitet att slå båda. Att Japan eller Thailand rår på Danmark eller USA tror jag inte, så det kommer bli placeringsmatcher för båda.

Det var allt för idag. Har jag fel? Kommentera gärna inlägget här nedanför, på facebook eller på twitter så ska jag se till att svara.

Häng med imorgon igen när vi pratar slutspel, då kommer jag också jämföra med den officiella världsrankingen!

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar