Milessons blogg
SSL

Sommarjobb i statistikfabriken

Innebandystatistik är lite av ett Sisyfosarbete. Det tar aldrig slut. Finns alltid mer att göra, kommer alltid en ny säsong. Men, där Sisyfos rullade den där stenen från avgrunden upp för backen igen och igen för att bli fri kunde jag angripa problemet på ett lite annat sätt. Jag sprängde bort en del av backen, och nu är den inte längre lika utmattande lång. All historisk data på herrsidan finns nu digitaliserad, och backen är bara nästa säsong hög. Dags för någon annan att rulla stenen.

Ibland kommer man ganska långt med engagemang. Under de senaste två åren har jag pysslat med innebandystatistik orimligt mycket. Jag har tyckt det varit så jävla kul att jag inte ens märkte att jag nästan slog i väggen. Lagom till slutspelet drog igång var innebandyn så tung att jag var tvungen att distansera mig. När finalerna spelades satt jag inte i Globen utan istället på en sten vid Stora Gla utan telefon och väntade på en fantastisk solnedgång. Inte förrän ett par dagar efteråt kunde jag läsa att min Elo-modell gissat fel och att det blev Storvreta snarare än Falun som petade ner Warberg 07/08 som det bästa laget genom alla tider. Det gjorde mig ingenting.

Men ränderna går aldrig riktigt ur och efter en välbehövlig paus har jag äntligen börjat slutföra mina projekt, bockat av dom ett efter ett. När hela världen igår satt och tittade på Brasilien mot Belgien hade jag en repris på den lettiska finalen mellan Ulbroka och Valmiera på tvn i bakgrunden medan jag petade in mina sista siffror i mitt grårandiga exceldokument. Det kändes ganska fantastiskt.

Idag innehåller det där grårandiga dokumentet 319022 inmatade värden innebandyhistoria. Alla 5060 herrspelares samtliga säsonger i högstaligan. Från Aarenstup till Östrand. Från 1989 till nu.

Jag har inte behövt rulla stenen helt själv, för under tiden har jag lärt känna många fina människor och jag fick hjälp av ett gäng innebandynördar att inhämta resultat från herrarnas högstaliga vilka alla förtjänar stående ovationer för sina bidrag. Och så Klas Pettersson såklart, i anden, en hjälte ett par snäpp över alla andra. Utan honom hade den lilla statistik vi har att tillgå varit ännu mer begränsad och det jag gjort med SSL hade varit omöjligt. Innebandyn hade haft noll kontakt med sin historia och utan den saknat insikt om riktning och framsteg.

Förhoppningen är att materialet, såväl spelar- som lagstatistik på sikt ska bli publikt och ligga på ett centralt forum (tänk förbundet eller SSL) för att alla ska kunna ta del av den precis när dom vill. SHL har sådan statistik, NHL har sådan statistik och det är inte mer än rimligt att SSL har det också. År för år. Spelare för spelare. På något sätt kommer alla kunna ta del av resultatet i framtiden och det kommer bli en självklar del av innebandyn du konsumerar. Jag kommer nämligen inte tolerera att det hamnar i någon låda igen. Jag har många tankar om vad man skulle kunna göra i framtiden för att statistiken ska kunna leva och jag kommer om jag känner mig själv rätt inte kunna låta bli att berätta det för er.

Men inte idag, för nu tar jag semester. Får se hur länge det dröjer innan rastlösheten kickar in.

Jag tänker såklart inte lämna dig utan en försmak. Här kommer en liten.

grundserie

 

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar