Milessons blogg
SSL

Slutspel i Sverige

Nu jävlar är det dags. 32 omgångars väntan är över och det är äntligen dags att ta pulsen på slutspelslagen.

k1

På bilden ovan har min Elo-modell beräknat favoritskapet inför kvartsfinal 1. Värt att notera är att Pixbos fördel är så liten att de utan hemmaplansfördelen hade varit underdogs och mellan Linköping och Växjö hade det varit nästan 50/50. Kan bli otroligt häftiga matchserier. Men jag tycker att vi tar dem en och en.

Storvreta – Helsingborg

Seriesegrare. Flest gjorda mål (med näst högsta målsnittet sedan 1989/90). Minst antal insläppta mål. Storvreta är en maskin som har superspelare på samtliga positioner som maler ner motståndet ju längre matchen går. De är det bästa laget i både andra och tredje perioden. Storvretas bredd är till skillnad mot förra säsongen numera kanske bäst i hela ligan. De spelare som kommit in har kompletterat gruppen på ett fantastiskt sätt och målskyttet är utspritt på många samtidigt som defensiven är otroligt stark. Min favorit till guldet.

Helsingborg har, vad de själva än säger, inte en bred trupp. Topparna är väldigt höga, men dalarna djupare än hos något annat slutspelslag. Helsingborg kommer vara tvungna att gå väldigt hårt på sina toppformationer för att kunna rå på Storvreta och det återstår att se hur långt det kommer att räcka, hur länge de orkar. En nyckel kan bli special teams där Helsingborg är mycket bra men med tanke på motståndet ser uppförsbacken ändå gedigen ut. Offensivt finns det eldkraft i spetsen, men Edling måste vara riktigt jäkla bra för att Helsingborg ska kunna knipa en match eller två och för att det ska bli fler måste defensiven sitta till 100 %. Helsingborg är dessutom det slutspelslag som släppt in flest mål. Låg skrällchans.

  • Denna säsong har lagen vunnit varsin match där Storvreta vann senast i lördags med 10-6.

Falun – Dalen

Även om Falun inte riktigt gått att känna igen mot slutet är det sedan gammalt att Falun alltid växlar upp när slutspelet börjar. Matchvinnarna är många och tydligare än i något annat lag. Hallén och Aldeeb är spelare bakom supertrion Galante-Carlström, Enström och Johansson som gör poäng så fort de kommer åt. Ett extremt starkt hemmastöd är såklart inte en nackdel. Bästa laget i powerplay i hela serien och dessutom är man duktiga på att behålla momentum efter numerära överlägen och blir oerhört kraftfulla när bägaren välter över. Faluns absolut största motståndare är deras egen inställning. Om de kommer upp i nivå behöver det inte gå många fler än fyra matcher för att avgöra.

Det är inte många som tror att Dalen kan rå på Falun i bäst av sju, och det gör egentligen inte jag heller. Men jag vill ändå tro att Dalen har nycklar som man kan använda för att knycka matcher, fler än en, under denna serie. Men det är såklart mycket som måste sitta helt perfekt om Dalen ska gå vidare till semifinal. Målvaktsspelet och defensiven är otroligt viktiga såklart. Enligt den officiella skottstatistiken har Parsjö-Tegner bäst räddningsprocent av alla målvakter som spelat mer än tre matcher från start men magkänslan säger ändå att sekretariatet i Umeå är lite gladare i att strecka skott än på andra ställen. Det finns offensiv kraft i Dalen också, men på Faluns nivå är de såklart inte.

  • Falun har vunnit alla tre matcher denna säsong varav en på övertid. Totalt 18-6 i målskillnad.

Pixbo – Mullsjö

Pixbo har överraskat många positivt denna säsong och jag tror inte någon trodde att Pixbo skulle komma trea inför säsongsstarten. På pappret möjligen ett lite sämre lag än förra året men där kollektivet istället har stärkts när rollspelare som Charlie Sköld har kommit in i truppen och Adam Persson fått en riktig nytändning när han fått flytta upp i banan. Den stora skillnaden ligger i inställningen till spelet och Pixbo har blivit mer bekväma med att inte äga boll och krigat mer för poängen. Samtidigt som kollektivet höjt sig har även spetsspelarna gjort det där Östholm och Wahlgren haft två riktigt bra säsonger. Wahlgren har exempelvis gjort flest game winning goals i hela serien, dessutom trivs han mot Mullsjö.

Mullsjö å andra sidan har nämnts som en av årets största besvikelser där nyförvärven inte kommit riktigt till sin fulla rätt hemma i Nyhemshallen. Vinsten hemma mot Storvreta i näst sista omgången visade däremot både innebandysverige och dem själva att potentialen är mycket hög. Mullsjö har i tidigare slutspel varit jobbiga motståndare för lag som varit favoriter till guldet och har egentligen nästan alla pusselbitar som krävs för att gå hela vägen, det handlar snarare om att lägga dem rätt. Bredden i truppen är fenomenal och viljan finns där. Vilka blir det som kliver fram?

  • Denna säsong har lagen vunnit varsin match efter full tid och Pixbo har dessutom knipit en övertidsseger.

Linköping – Växjö

Linköping har inte riktigt fått träff än och saknar lite av den där självklara tyngden som tog dem till två raka finaler. Men samtidigt ska man komma ihåg att de där hornen inte växte ut på riktigt förrän i slutspelet då heller. Linköping kan definitivt lägga i både en och två växlar till och har spelare som tycker om att avgöra matcher. Lanver och Fritzell har växt fram som riktiga poängsprutor och där bakom finns ett gäng kolosser som bara väntar på att springa över sina motståndare. En matchserie som kan självantända. Det tror jag Linköping tycker är roligt.

Växjö har precis som Linköping inte riktigt motsvarat förväntningarna och blandat bra insatser med lite sämre insatser lite för ofta. Kontinuiteten har saknats, även hos Kosonen i mål som inte riktigt varit samma monster som förra säsongen. Än. Framåt finns det tre starka poängproducerande formationer som ändå har ett par år till att vara på toppen av sin karriär. Bakåt inte lika namnkunnigt förutom Roos och Jonsson men det är sällan spelare som faller ur ramen. Om Växjö får fart på alla tre femmor samtidigt blir man mycket svårstoppade, för alla lag. Har ofta haft problem i förstaperioderna men är mycket starka i tredjeperioden där man vunnit många matcher. Det mest effektiva laget i serien.

  • Laddningen och energin inför denna matchserie är ett par snäpp högre än övriga kvartsfinaler och det borgar för minst fyra, antagligen fler, extremt sevärda matcher. Växjö har dock vunnit alla tre matcherna denna säsong, även om det varit ganska tajt, totalt 15-9.

Det var min syn på kvartsfinalerna

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar