Milessons blogg
SSL

Kort om rookies

Rookie [ru̇-kē] är ett substantiv för en förstaårsutövare av en professionell idrott. Klart som glas. Eller?

Okej, då var det dags igen. Magget listade (no way) poängligan bland årets rookies och det kom sig inte bättre än att Marcus Ekengren, som gjort en match med Dalen tidigare, lämnades utanför. Samtidigt var Omar Aldeeb med på listan trots att han gjorde en match i grundserien och sju i slutspelet förra året för Falun. Jag tänker att det mycket väl kan vara slarv som gjort att Ekengren glömdes bort. Men jag tänker också att det kan bero på att definitionen av vad som är en rookie inte är helt och hållet fastställd och ett flertal personer med olika synsätt var inblandade i listmakandet. Detta verkar vara ett problem generellt. Vad är egentligen en rookie?

Nu tänker jag förklara för er hur det borde vara.

  • En rookie har självklart inte spelat mer än en handfull SSL-matcher tidigare. Säg 10-15 matcher, inklusive slutspel.
  • En rookie är inte en superstjärna från Finland eller Tjeckien. Sorry Kosonen och Jendrisak, men ni borde inte fått priset som årets rookie. En spelare som spelat fler än 10-15 matcher i någon av top 4-nationernas högstaliga ska inte vara en rookie och därmed inte kunna vinna priset.
  • En rookie är yngre än mig. Högst 25 år det år säsongen börjar.

Med ovanstående kriterier blir det tydligare att utmärkelsen går till unga spelare som gjort avtryck under säsongen. Där priset hör hemma.

På tal om utmärkelsen börjar det bli dags för SSL-awards på riktigt. Där årets rookie utses tillsammans med årets målvakt, årets back, årets anfallare, årets tränare och årets mest värdefulla spelare. Kanske årets mål, årets räddning, årets skytteligavinnare, årets poängligavinnare. Årets domare också för den delen. Så. Fixa!

Ikväll är det fredag.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar