Milessons blogg
Salibandyliiga

Slutspel i Finland

Idag börjar det finska slutspelet när EräViikingit tar emot Indians. Ska något lag kunna rubba Classic från att ta tredje raka guldet?

Classic – Oilers

Av alla slutspelslagen i de fyra toppligorna finns det nog ingen större guldfavorit än Classic. 23 vinster på 26 matcher, två övertidsvinster och endast en övertidsförlust. Den övertidsförlusten kom i första omgången och de har alltså vunnit 25 raka matcher i ligan och slutade 12 poäng före tvåan. Det intressanta är att det var just Oilers som säsongens enda förlust kom emot. Men Sami Johansson, Lassi Vänttinen, Krister Savonen, Joonas Pylsy och Eemeli Salin med flera är i vansinnig form och ska inte kunna förlora denna matchserie. Oilers har varken bredden eller spetsen som Classic kan visa upp. Riku Holopainen är lagets bäste poängplockare men är alltför ensam för att kunna rå på giganterna och mycket vilar på hans och passningsspecialisten Matias Kaartinens axlar. De senaste 15 matcherna lagen emellan har slutat med seger för Classic 11 gånger medan Oilers har vunnit resten varav två på övertid. Den senast spelade matchen slutade 6-3 till Classic. Classic till semifinal.

Nokian KrP – SPV

Nokian slutade tvåa, en rejäl uppryckning från sjundeplatsen förra året då man åkte direkt i kvartsfinalen mot EräViikingit. Innan dess harvade man i bottenregionerna så det handlar om ett lag som är i en position man inte är riktigt van vid. Rutinerade Henri Johansson är lagets stora stjärna och vann faktiskt både poäng- och skytteliga i grundserien. Förutom honom är det tunnsått med starka profiler även om man har ett par spelare till med landslagsmeriter. SPV är lite motsatsen till Nokian då man tog brons förra året (i Finland spelas även bronsmatch) och tog tre guld mellan säsongerna 11/12 och 14/15 men som kan vara på väg att dala lite. Mikko Kohonen är den självklara profilen som har potential att öka sin produktion till slutspelet. Även om det är tvåan mot sjuan är det svårt att se någon solklar favorit. Nokian vann båda mötena på övertid. Känslan är att den trenden kan fortsätta.

EräViikingit – Indians

Finlands superförening har inte fått den utväxling man kanske hade hoppats på men det finns mycket kompetens i truppen. Flera spelare har landslagsmeriter och rutin från stora matcher som till exempel Mikael Lax, Lauri Kapanen, Miko Kailala, Jani Kukkola och Mika Moilanen. En mycket bredare spets än Indians där det mesta framåt handlar om Valtteri Kainulainen och Heikki Iskola. De båda har dock gått riktigt bra i ligan och gjorde bra ifrån sig även under VM-kvalet så visst finns det spelare som kan störa EräViikingit. Det skilde trots allt bara tre poäng efter grundserien och båda årets matcher var jämna. EräViikingit avgick förvisso med seger i båda matcherna men Indians kan definitivt plocka både en och tre matcher i denna matchserie.

Happee – TPS

Den mest ovissa kvartsfinalen är som vanligt den mellan fyran och femman. Extra mycket så när bara två poäng skilde dem åt efter 26 matcher. Det blir spännande att se hur Happees offensiv står sig mot TPS defensiv. Jami Manninen och Peter Kotilainen mot det lag som släppt in minst antal mål, förutom suveräna Classic. TPS har spridit ut målskyttet på flera spelare och har kanske inte samma toppar men har i gengäld ett starkt kollektiv och släpper få skott igenom täck. Happee och TPS möttes förra året i en kvartsfinal och då gick Happee segrande ur striden efter tre uddamålsvinster, varav två var tvungna att avgöras efter full tid, och en sista defilering i den fjärde matchen. I år har lagen tagit varsin seger på bortaplan där Happee vann med 1-7 för en månad sedan, faktiskt TPS största förlust under säsongen.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar