Milessons blogg
Internationellt

Slutspel i Tjeckien

Det är dags för ännu ett slutspel att dra igång. Nu är det Tjeckiens tur. Här kommer förutsättningarna inför kvartsfinalerna som startar om bara ett par timmar.

I Tjeckien går slutspelet till på precis samma sätt som i Sverige där lagen på övre halvan får välja bland lagen på nedre halvan. Även här spelas matchserierna i bäst av sju fram till finalen som avgörs i en enda match.

Florbal Mlada Boleslav – Sokol Pardubice

Ettan valde åttan. Förra årets silvermedaljörer mot ett lag som förra året med nöd och näppe höll sig kvar i Superliga. I Mlada Boleslav är det stjärnspäckat där namn som Jiří Curney, Milan Tomašík och Jan Natov sticker ut lite i mängden som lagets stora poänggörare. I Pardubice inte riktigt på samma sätt. Pardubice kan eventuellt knycka en match på hemmaplan där man varit starka, men Pardubice har aldrig någonsin vunnit mot Mlada Boleslav efter full tid. Två övertidssegrar på 17 försök. Det skulle vara en enorm skräll om Mlada Boleslav inte vinner denna serien enkelt.

Florbal Chodov – Otrokovice

Chodov fick som tvåa i serien välja efter Mlada Boleslav och valet föll på Otrokovice som kom sjua. Mötet blir en repris på förra årets kvartsfinal som slutade 4-1 i matcher till Chodov. Som guldmedaljör de senaste två säsongerna tar Chodov villigt på sig favoritkostymen även i år. Tom Ondrušek vann poängligan tillsammans med Mlada Boleslavs  Jiří Curney och Vitkovices Lukáš Hájek medan Marek Vávra och Ondřej Mikeš båda slog sig in på top 10. Lukáš Pešat och Marek Zapletal i Otrokovice skulle kunna ställa till besvär för Chodov men Chodov är stora favoriter till att gå segrande ur striden, även om det är mycket mer ovisst än i den första kvartsfinalserien. Chodovs offensiv mot Otrokovices defensiv är vad det kommer handla om. Chodov vann båda matcherna i år, och förutom Otrokovices seger i förra årets kvartsfinal har Chodov gått segrande ur alla 12 matcher de senaste tre säsongerna.

Tempish Vítkovice – Tatran Střešovice

Ett klassiskt möte med en ny favorit. Vítkovice har gjort en mycket stark säsong och hamnade till slut på en tredjeplats, inte långt bakom suveränerna Mlada Boleslav och Chodov. Tatran har å andra sidan inte övertygat ännu och hamnade på en blek sjundeplats i serien. Medan Vítkovice har kört på har Tatran kämpat med att hitta formen och det är ett ungt lag utan den erfarenhet som gjorde Tatran till ett lag som dominerade tjeckisk innebandy under lång tid. Stjärnorna är såklart Marek Beneš och Ondřej Němeček som kommit hem från utlåningen till Pixbo. Dessutom hänger 40-åriga Tomáš Kafka fortfarande i. I Vítkovice handlar det mesta om Lukáš Hájek men man har också en landslagsmålvakt i Lukáš Souček. Vítkovice har fyra raka segrar mot Tatran, men här finns det skrällchans.

FbŠ Bohemians – Sparta Praha

Bohemians och Sparta slutade på samma poäng i serien, en bra bit efter trean Vítkovice men hemmafördelen gick till Bohemians på grund av fem plusmål extra. En mycket oviss kvartsfinalserie där båda lagen definitivt ser stora möjligheter att nå semifinalen. Robert Košir och en Milan Garčar som gjort bejublad comeback kan vara tungan på vågen för Sparta tillsammans med en klick Slovakiska spelare som färgat ligan. I Bohemians hittar vi landslagsspelaren David Šimek och Jakub Šárka är sylvassa framåt. Det mesta tyder på en lång matchserie med många mål då lagen roat sig med att vinna i stort sett varannan match sedan 2010 och sedan 2014 har det aldrig blivit mindre än 9 mål i en match.

När de tjeckiska experterna Martin Richter och Aleš Jakůbka tippar kvartsfinalerna blir deras sammanvägda resultat att Mlada Boleslav, Chodov, Vítkovice och Sparta går till semifinal. Vi får väl se!

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar