Milessons blogg
SSL

Det bästa laget genom alla tider

Har du någonsin undrat vilket som är det bästa laget genom alla tider? Vilket lag som under sin storhetstid flög allra högst? Det behöver du inte undra över så länge till, för här rankar jag giganterna från 1989 till 2018.

Jag har självklart inte gått på magkänsla. Det är inte riktigt jag. Istället har jag såklart använt samma rankingmetod som jag använde för att ta fram en ranking för landslag (Elo-modellen) men med några små justeringar. För dig som är intresserad av att läsa mer om systemet kan du göra det här men här kommer en snabb recap om det mest väsentliga.

  • Elo är ett rankingsystem som används i schack men som jag har modifierat för att fungera på innebandy.
  • En storseger ger mer poäng än en uddamålsvinst.
  • Hemmalaget får ett litet tillägg till sin rankingpoäng för att simulera att hemmalaget oftare vinner.
  • En slutspelsmatch är värd fler poäng än en grundseriematch.
  • Ett lag som vinner en match tar alltid poäng av motståndaren. Ju mer oväntad seger desto fler poäng. Undantaget är en storfavorit (med >75% sannolikhet att vinna) som vinner på övertid/straffar.
  • Vid lika tar det sämst rankade laget poäng av det bäst rankade laget, men inte lika många som vid seger.
  • Laget som tar poäng får lika många poäng som det förlorande laget tappar.
  • Medelvärdet är 1500 poäng och följande tabell visar en grov uppskattning om vad olika poängnivåer egentligen betyder.
Elo


Beskrivning


1750 Historiskt starka
1700 Guldfavorit
1550 Stabilt slutspelslag
1500 Genomsnittligt lag
1400 Riskerar nedflyttning
1300 Säker nedflyttning
1250


Historiskt svaga


Eftersom att SSL till skillnad från landslagsinnebandy spelas i säsonger med lag som går upp eller ner mellan divisionerna var jag tvungen att ta fram en metod för att hantera detta och fortfarande behålla medelvärdet 1500. Lagen kommer efter varje säsong inför nästa att behålla 75 % av avståndet de har till 1500. Det vill säga att ett lag som efter en säsong har 1600 poäng kommer att börja nästa säsong med 1575 poäng. Motsvarande för lag under medel blir att ett lag som slutar en säsong på 1400 poäng börjar nästa med 1425 poäng. Detta görs för att simulera att trupperna varierar från säsong till säsong. Detta påverkar alltså inte den inbördes rankingen mellan en säsong till nästa, utan endast avståndet emellan dem.

Nykomlingar kommer att påbörja säsongen med snittvärdet av de lag som åkte ur säsongen innan. Alla nykomlingar en säsong kommer alltså att börja med samma poäng, men denna poäng varierar från säsong till säsong eftersom den beror på de nedflyttade lagen.

För att få ytterligare en referens kommer här den aktuella rankingen (till och med 2018-03-03).

20180304

Vilka är då det bästa laget någonsin?

Som ni kanske förstår är detta sätt att ranka lagen inte ett facit på om exempelvis Pixbos lag 1997 hade vunnit mot Lockeruds lag 1991 eftersom att spelet utvecklas hela tiden. Snarare är det ett sätt att jämföra hur mycket bättre lagen är jämfört den kontext de verkade i.

12 olika föreningar har haft en poäng över 1700 vilket får ses som rejäla guldkandidater. Under de tidigaste säsongerna när de högsta serierna bestod av totalt 48 lag är det lite vanskligt att mäta exakt hur bra ett lag är. Säsongen 1992/93 nådde exempelvis Björkbergs IBK 1725 poäng som mest innan de rök fortare än kvickt i slutspelet mot Carlskrona som då hade en poäng på 1624. Stora skillnader i poängnivå mellan olika serier alltså.

Även Caperiotäby FC (1701 poäng säsongen 2010/11), KFUM Örebro (1704 poängsäsongen 1994/95) och Jönköpings IK (1715 poäng säsongen 1990/91) har varit extremt starka lag trots att samtliga missade guldet. Till skillnad från Björkbergs IBK var de dock väldigt nära. Caperiotäby tog silver året innan, Örebro tog ett brons 1994/95 och Jönköping hade oturen att råka på Lockerud i semifinalen 1990/91. Men nu över till de verkliga giganterna.

Haninge IBK 2001/02 – 1722

Haninge IBK var ett lag som sällan övertygade i grundserien men växlade upp till slutspelet. Det innebär att denna klassiska förening aldrig nådde riktigt samma höjder som de lagen som hamnat över dem på listan. Som bäst var de dock ologiskt nog i grundserien säsongen 2001/02, ett år då de efter tre raka guld inte klarade av att ta ett fjärde, då man nådde 1722 poäng.

IBF Falun 2014/15 – 1746

Säsongen 2013/14 var IBF Falun som högst uppe i 1714 efter sitt andra guld men dom har flugit högre än så. Den högsta siffran IBF Falun någonsin uppnått är 1746 vilket man gjorde säsongen efteråt, efter segern mot Linköping som betydde föreningens tredje raka guld. Även säsongerna 2015/16, 2016/17 och 2017/18 har Falun varit över 1700 poäng även om man inte riktigt varit uppe på samma skyhöga nivå. Ett solklart bevis på att man är de senaste säsongernas stora lag.

AIK 2008/09 – 1746

Även AIK har nått 1746 poäng, en bedrift man uppnådde säsongen 2008/09 efter revanschen mot Warberg i finalen. Med Jihde, Iraeus, Nilsson, Fischerström, Åman, Djurling och Kranberg i laget är det kanske inte jätteförvånande att de firade stora triumfer i SM såväl som på denna lista.

Storvreta IBK 2009/10 – 1750

Snäppet vassare än både AIK och Falun har Storvreta IBK varit. Precis som Falun har Storvreta ofta legat över 1700-gränsen de senaste säsongerna (såklart med undantag av den horribla säsongen 2014/15 då man missade slutspel). Som bäst var man säsongen 2009/10 med 1750 poäng då man vann sitt första av tre raka guld med Kohonen, Stenberg och Öhman i storform. Nästan lika bra var man säsongen efter då de klockade in på 1746 poäng.

Balrog IK 1992/93 – 1758

Det sista laget utanför pallen är ett av de mest klassiska lagen någonsin; Balrog IK. Det har funnits många uppsättningar av denna klubb som nått extrema höjder. Bland andra laget 2003/04 då guldet bärgades. Det högsta resultatet är däremot laget som vann guldet mot Sjöstad IF 1992/93 och därmed gjorde slut på Lockeruds dominans. Thomas Brottman, Bruno Lundberg, Conny Svensson, Jonas Eriksson, Peter Lundin, Nicklas Lärnvåg och Christian Hellström är några av spelarna i laget som peakade på 1758 poäng.

Ni kanske redan har listat ut vilka lag som återstår på denna lista och att frågan snarare är i vilken ordning de kommer hamna, men det har varit oerhört jämnt i den absoluta toppen. Skillnaden mellan ettan och trean är 7 poäng. Det motsvarar en eller två segrar mot ett medelbra lag i grundserien.

Pixbo Wallenstam IBK 2002/03 – 1763

Pixbo har vid fyra perioder varit över 1700 poäng. Första gången 1998/99 då de var uppe i 1738 poäng som mest, därefter korta perioder säsongerna 2000/01 och 2001/02 där den senare slutade med guld. Bäst någonsin var Pixbo 2002/03 då de försvarade sitt guld efter att först vunnit serien med nio poängs marginal för att sedan avverka Järfälla och Balrog på väg till final. I finalen väntade antagonisten Warberg men det blev aldrig någon riktig match. Henrik Quist, Mattias Axelsson, Anders Hellgård, Niklas Jihde och Joakim Ågren med flera var helt enkelt för bra.

IBK Lockerud 1991/92 – 1768

Klassiska IBK Lockerud var två säsonger en bra bit över 1700 och nosade. Säsongen 1990/91 var en mycket stark säsong där de gick obesegrade genom serien men det var säsongen därpå, 1991/92, de uppnådde höjdpunkten 1768 poäng och är med det näst bäst i världshistorien. Bland namnen märks särskilt Jan-Erik Vaara, Robert Bodén, Esa Karjalainen och Keijo Pollari vilka samtliga utan minsta tvivel får ses som innebandylegender av absolut högsta karat.

Så. Då har vi kommit fram till världshistoriens främsta lag. Något som förvånat än så länge?

Warberg IC 2007/08 – 1770

Säsongen 2007/08 var Warberg IC näst intill ostoppbara. Två förluster i grundserien, varav en efter förlängning innebar att marginalen ner till tvåan Storvreta var 17 poäng. Det slutade inte där. Den enorma säsongen följdes upp av att de gick rent hus i slutspelet och förlorade inte en enda match. AIK stod som motståndare i finalen och där blev det oväntat tight. Matchen gick till straffar och men Magnus Svensson gjorde som han brukade och satte den avgörande straffen. Warberg anno 2007/08 med 1770 poäng är det bästa laget genom alla tider. Och här är dom. Världens bästa lag.

wic08
Håller du med Elo-modellen? Är det något lag du saknar eller skulle placera annorlunda?

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar