Milessons blogg
Landslag

Helgens landskamper. Allihop.

Alla som vet att Ungern spelar tre landskamper i helgen räcker upp en hand! Landslagsuppehållet i november förknippas säkerligen för de allra flesta av oss med EFT, men ett gäng andra nationer spelar också matcher. Idag tänkte jag ta och prata lite om dem.

Finland och Tjeckien tjuvstartade herrarnas landskampshelg redan igår när Finland kunde vinna med 5-3 efter en målmässigt jämn match. Idag kickar Sverige igång både på herr- och damsidan då herrarna möter Finland och damerna har Schweiz på spelschemat. Om de matcherna kommer det stå en väldans massa här på ibnytt, men jag tänkte gräva lite djupare i alla internationella matcher denna helg.

Allt prat om världsranking nedan utgår ifrån det system jag har tagit fram som baseras på Elo-algoritmen. Du hittar det här. Alltså inte officiella siffror, någonstans. Kan tyckas dumt, men jag tycker att den officiella världsrankingen är dum. Dålig upplösning. Alltså, jag snackar en del om procent och poängskillnader nedan, om du undrar hur siffrorna tas fram kollar du länken ovan. Är matte inte din grej men är av nyfiken sort, hör av dig via kontaktformuläret så kan jag försöka reda ut begreppen.

Jag börjar med damlandskamperna.

I Slovakien spelar förutom hemmanationen också Polen, Tyskland, Danmark, Norge och Lettland i en sexnationers turnering. Alltså nationerna som är rankade som lag 5-10, vilket är ett riktigt gediget startfält och såhär så kort innan VM är det garanterat nationer som vill sätta sig i respekt. Mellan dessa lag skiljer ungefär 150 poäng i Elo-världsrankingen vilket motsvarar ungefär 65% sannolikhet för vinst för Lettland (som är rankade femma) mot Tyskland (som är rankade tia). Jäkligt tight alltså, och det ska bli mycket spännande att se vad utfallet kommer att bli. Nationerna har lång historia av att byta position med varandra, så jag räknar med att trenden fortsätter. En del matcher utan favoritseger således.

Frankrike och Belgien träningsmatchar också i helgen, men såklart är det två nationer som slåss bra mycket längre ner i hierarkin. Frankrike är rankat som tjugoandra lag, det vill säga fjärde sämst i Europa, medan Belgien fortfarande har en preliminär rank på grund av för få spelade landskamper. Vid en första anblick känns det kanske inte som världens mest spännande möte, men blåbär kommer alltid vara blåbär tills erfarenhetskontot är tillräckligt gediget för att växla upp. En match i taget. Så heja Frankrike och Belgien!

Sedan har vi såklart EFT, som i år spelas i Malmö. Sverige såklart stora favoriter att ta hem totalsegern. Enligt Elo-systemet är det hela 88% sannolikhet att Sverige vinner mot Finland, 91% mot Schweiz och 96% mot Tjeckien. På damsidan är Sverige just nu klart bättre än övriga EFT-nationer, och här räknar jag egentligen inte med några överraskningar. Sverige etta, Finland tvåa, Schweiz trea och Tjeckien fyra. Måhända att Tjeckien klipper Schweiz.

På herrsidan spelas en trenationers-turnering i Frankrike där också Belgien och Spanien deltar. Spanien är högst rankade av deltagarna med sin 19:e plats, men vi ska komma ihåg att Belgien på 24:e plats vann deras senaste möte så sent som i september i år och är på väg uppåt i världsrankingen. Spanien såklart revanschsugna. 58-42 till spanjorernas favör. Hemmanationen Frankrike ligger rankade som 35:a och bör förlora båda sina matcher med ett antal bollar.

I Italien spelas Adria Cup, en turnering där Italien, Slovenien, Österrike och Ungern försöker finslipa en form till VM-kvalet i februari. Slovenien är högst rankat på sin 18:e plats men det är en ganska jämn turnering då Ungern ligger på plats 20, Österrike på plats 25 och Italien på plats 27, och detta i ett sjok där nationerna ligger mycket tätt. Ungefär 130 poäng skiljer Slovenien mot Italien, och sedan tillkommer en liten hemmaplansfördel vilket gör att Slovenien förväntas slå Italien i 63% av matcherna med samma utgångsläge. Österrike är också en nation som sakta verkar börjat ta sig uppåt, då man legat och harvat långt ner tillsammans med Storbritannien och andra lag som Georgien och Liechtenstein faktiskt skulle slå lite då och då.

Vidare möts Danmark och Tyskland i dubbla matcher, alltså lag sju och åtta på världsrankingen. Två nationer som slåss med Norge och Lettland om att vara best of the rest alltså. Danmark något vassare och bör vinna två av tre matcher med hemmaplansfördelen. Ett spännande möte där vi har Danmark som verkar ha vänt en negativ trend (mycket tack vare ett fantastiskt målvaktsspel i Mike Trolle Wede, som dock inte ingår i helgens trupp) och Tyskland som haft svårt att konkurrera utan bröderna Holtz i laget. Jag gissar att Danmark vinner i två tighta matcher.

Avslutningsvis har vi EFT på herrsidan. Finland och Tjeckien tjuvstartade som sagt igår. Redan ikväll möts Sverige och Finland och även på herrsidan är Sverige favoriter, om än inte lika stora som på damsidan. 74% sannolikhet för svensk seger låter ganska mycket, men det är vad modellen ger. Finland fick slita hårt igår, men har samtidigt en match i benen. Schweiz har som bekant hämtat ny fart under Janssons vingar och har lämnat lite distans ner till Tjeckien på fjärdeplatsen och det ska bli väldigt intressant att se hur man tar sig an helgen. Fortsätter man övertyga som i sommarens World Games eller får man tuffare att hävda sig när trupperna är större och speltiden längre? Hela EFT känns relativt ovisst.

Sådär, där har vi helgen summerad i nördens tecken. Tankar? Hör av dig!

Haj.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar