Milessons blogg
Landslag

Elo tippar VM – del 2

Dags för slutspel! Med förutsättningarna från gruppspelet tar Elo-modellen oss vidare mot VM-final för att ta fram en slutställning. Slutligen avrundar jag med en jämförelse mot vad den officiella världsrankingen ser i sin spåkula.

Efter gruppspelsmatcherna (som du kan läsa om här) har vi fått följande slutställningar i grupperna:

grupp_a gruppb gruppc gruppd

Placeringsmatcher 13-16 & playoff till kvarten

Ska göra mitt bästa för att skynda förbi de lite mer anonyma matcherna och vi kickar igång slutspelsmatcherna med placeringsmatcherna för plats 13-16. Min känsla är att dessa matcher kan sluta precis hur som helst. Det är tre lag som spelade jämnt i det asiatiska kvalet nu senast och VMs överlägset sämsta europeiska lag, som alltså gick vidare till VM på målskillnad som näst bästa trea i kvalet i en relativt svag grupp.

13-16

Det vankas också playoff-matcher för att utse kvartsfinalmotståndare till de fyra stora. Bottenlagen i Grupp A och Grupp B mot topplagen i Grupp C och Grupp D vilket kommer att bli fyra mycket intressanta matcher. Förutom Singapore och USA, som jag tror är de två svagaste lagen som når playoff, håller lagen en ganska jämn nivå.

playoff

Singapore är överskattade i min modell och ska inte ha någon chans mot Polen. Lettland ska också kunna slå Danmark, även om lagen spelade 3-3 för två år sedan, men det finns skrällchans här. Slovakien slog Tyskland med 13-4 i september och har vidare slagit Polen och Norge samt kryssat mot Lettland. Slovakien är ett bra lag och går till kvartsfinal. Norge har höjt sig ett snäpp under året och får antagligen en relativt komfortabel resa mot USA, mycket tack vare en gedigen defensiv. Här kan man också se vikten av att inte komma sist i grupp A, det är skillnad på att få Danmark eller USA i playoff.

Slovakiens statement

Förlorarna i playoff-matcherna möts sedan i placeringsmatcher (något jag för övrigt älskar! Fler innebandymatcher, fler internationella erfarenheter och framför allt fler matcher in i min databas).

9-12

Danmark och Tyskland ska vara ett par snäpp större, och skillnaden mellan lagen är sannolikt större än mina siffror visar. Vi skyndar oss vidare mot kvartsfinalerna. Världens åtta bästa landslag.

kvartsfinaler

Här kan det inte bli några som helst överraskningar. Eller? Nä, det känns alltför långsökt. Favoritsegrar rakt igenom, och ganska klara sådana. De fyra utmanarna är helt enkelt fortfarande för långt efter. Förlorarna möts för att göra upp om titeln best of the rest. Och här har vi definitivt fyra jämna superfighter att se fram emot.

5-8

Först och främst, finns det några lag som har potential att nå top 8 som modellen missat? Svar ja! Både Danmark och Tyskland skulle kunna göra det med lite medflyt. Det är ju ändå VM vi pratar om. Inget seriespel, inget bäst av sju. Det ska levereras i match efter match. Rätt match.

Slovakien har mött Tjeckien tre gånger i år och har på de tre matcherna en målskillnad på -5. En av matcherna slutade lika. Tycker det säger en del om vad laget är kapabelt till. De hör hemma högt upp i hierarkin, och Norge har inte samma högstanivå. Lettland kan däremot mycket väl förlora mot Polen, precis som i deras förra möte.

Men, jag tror att plats 5 till 8 kommer att tas av lagen ovan. Dessa placeringsmatcher är otroligt viktiga inför framtiden med tanke på hur den officiella rankingen bestäms; resultatet i de senaste två VM-turneringarna inklusive kvalspel. Således utgör dessa placeringsmatcher 50% av världsrankingen. Ingenting kommer lämnas åt slumpen.

 Semifinaler. Och den svenska triumfen.

Äntligen framme vid det verkliga VM. Om man får tro vissa som inte älskar innebandy. I semifinal 2 ställs de båda länder som är de enda, förutom Sverige, som vunnit guld på damsidan: Finland och Schweiz. Potentiellt en mycket intressant match. Finland är det bättre laget på pappret, men Schweiz har också ett gäng matchvinnare i laget med Wiki och Rüttimann i spetsen. Sverige ska dock inte ha några problem med att städa undan Tjeckien, som ju är lite längre från Sverige på damsidan än herrsidan.

semifinaler

Finaldagen ser därför ut som det gjort sedan VM 2011. Tjeckien har bara tagit ett brons, men i år är chansen till det andra mycket stor. Senast i EFT blev det ju tjeckisk seger på övertid. Men då spelade ju inte Rüttimann.

I finalen har jag svårt att se en svensk kollaps. Det är större skillnad mellan lagen nu jämfört med i VM för två år sedan när det gick till straffar. Nu saknar Finland dessutom knäskadade Alisa Pöllänen som var poängbäst då. Nej, det blir svenskt för sjätte VM i rad.

finaldag

Jämförelsen

Om resultaten slår in får vi en sluttabell i Bratislava enligt bilden nedan. För skojs skull har jag jämfört med vad favoritsegrar enligt den officiella världsrankingen skulle ge för sluttabell och det ska bli roligt att se vilken av världsrankingarna som är närmst när VM summeras.

jmf2

Vad tror du?

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar