Milessons blogg
Internationellt

Winner Ers igen?

Det är slutspelstider i hela innebandyvärlden. Igår började det lettiska slutspelet. Idag drar det igång i Schweiz, och här har du förutsättningarna.

Först ber jag om ursäkt för rubriken. Rudman ville ha lite Aftonbladet-doftande ordvitsar så jag kände att jag var tvungen.. Nej, jag ska inte skylla på honom. Det smakar helt enkelt söndag idag, mitt omdöme är inte bättre än så just nu. Hur som helst..

Nationalliga A (NLA) är färdigspelad och slutspelet börjar redan idag så därför tänkte jag prata lite om det, innan det är för sent. I Schweiz väljer lagen inte motståndare utan i kvartsfinalerna möter ettan åttan, tvåan möter sjuan och så vidare. Det betyder att vi har följande matchserier att se fram emot:

SV Wiler-Ersigen – UHC Uster
Floorball Köniz – Zug United
Tigers Lagnau – HC Rychenberg Winterthur
Grasshopper Zürich – Alligator Malans

SV Wiler-Ersigen har varit en verklig maktfaktor i Schweizisk innebandy under lång tid och denna säsong vann de grundserien med fem poäng ner till Floorball Köniz som lite överraskande knep andraplatsen. Unga lovande spelare som Jan Bürki och Deny Känzig blandat med rutinerade spelare som Daniel Johnsson, Mathias Hofbauer och Tatu Väänänen har visat sig vara en fin kombination och de går till slutspel som stora favoriter att försvara sitt guld. UHC Uster står som första motståndare då de slutade åtta i serien. Det är ett lag som tagit ett kliv sedan förra året då de fick spela Play-Out för att hålla sig kvar. Klart mindre namnkunnigt än sina motståndare men Oskar Henriksson som kom från Pixbo inför förra säsongen är en av lagets poängstarkaste spelare. Denna säsong har lagen vunnit en match var, där Usters seger kom i förlängning.

I den andra kvartsfinalen spelar Floorball Köniz, som efter en lite misslyckad säsong förra året då de slutade sexa och åkte ut direkt i kvartsfinal har revansch att utkräva. För två säsonger sedan gick laget till en galen final som de dock förlorade. Det är ett anfallsglatt lag som gjort flest mål av alla och Manuel Maurer och Jan Zaugg har öst in poäng under hela säsongen (50 stycken var) och ser säkert fram emot att göra det även i slutspelet. Men i motståndarlaget finns en spelare som trumfade dem båda. Billy Nilsson i Zug United tog sitt lag först upp till NLA och sedan direkt till slutspel och hann med 51 poäng på vägen. Senast lagen mötte varandra blev det storseger för Köniz, men i Stadthalle i Zug dessförinnan krävdes förlängning. Att Köniz ska vara något annat än jättefavoriter är däremot svårt att motivera.

En repris från förra årets kanske mest överraskande kvartsfinalserie då Tigers Lagnau slog serietvåan HC Rychenberg Winterthur. I år är rollerna ombytta. Båda lagen kommer efter säsongen att förlora sina kanske viktigaste offensiva krafter i Johan Samuelsson och Fredrik Holtz. Men in i denna väldigt intressanta matchserie får vi se vem av dem som tar sitt lag vidare till semifinal. Dessutom finns Sundstedt, Hautaniemi, Flühmann med flera på planen och alltså många sevärda spelare att hålla ögonen på i denna matchserie. Lagen har vunnit en match var denna säsong, där Rychenberg vann senast, och jag tror att det blir en mycket spännande serie.

Fyran mot femman. Alltid en intressant matchserie. Grashopper Zürich håller fortfarande på att hämta sig efter att Kim Nilsson lämnat men Joel Rüegger håller nu på att axla manteln. Totalt 83 poäng på 32 matcher förra säsongen och i år 63 poäng på 22 matcher. Hittills. Zürich gör väldigt mycket mål, och med spelare som Emil Julkunen, Luca Graf, rutinen från Michael Zürcher talangen i Moritz Mock är det enkelt att hålla dem som favoriter mot ett Alligator Malans som blandat och gett i år. Efter finalförlusten förra året har det kanske inte riktigt varit samma stäm, framför allt för deras stjärnor Kevin Berry och Tim Braillard som inte fått till poängproduktionen riktigt. Coach Lundin har en svår uppgift framför sig för att få stopp på Zürich som vunnit säsongens båda matcher lagen emellan.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar