Milessons blogg
SSL

Streckstriderna lever!

Serielunken är helt klart slut och saker har nu ställts på sin spets. Med AIKs och Sirius vinster igår står det helt klart att båda streckstriderna lever i allra högsta grad. Men vad kommer egentligen att krävas för slutspel eller säkrat kontrakt?

Fighten om slutspel såg relativt tråkig ut när serien passerade halvtid och det skilde sex poäng mellan Dalen och Höllviken, och där lagen över strecket såg relativt stabila ut. Det kändes som att lagen utanför strecket snarare skulle riskera att dras in i nedflyttningsträsket än att faktiskt hota uppåt. Inte riktigt så nu.

Slutspel

Med Dalens knackiga form och ett Helsingborg som inte imponerat överdrivet mycket de senaste matcherna är känslan helt plötsligt att formstarka Jönköping, Höllviken, men kanske framförallt Sirius mycket väl kan ta sig till slutspel. Räkna med att de kommer att gå för det.

Eftersom nio till tio matcher återstår för lagen har vi många intressanta matcher kvar framför oss. Exempelvis spelar Sirius tre matcher på sju dagar i februari där motståndet heter Jönköping, Höllviken och Helsingborg. Potentiellt tre sexpoängsmatcher i rad. Jönköping möter Dalen i sista omgången i en match som kan betyda slutspel eller inte, för båda lagen.

Så hur många poäng är det egentligen som kommer krävas?

Jag jämför med hur det sett ut sedan 2008/2009 då serien utökades till 14 lag. På grund av att derbygrupper infördes inför förra året räknar jag poängen som procent av antalet möjliga poäng för att kunna jämföra mellan olika säsonger.

I snitt har sämsta laget till slutspel landat på 48,66 % av totala antalet möjliga poäng. Detta motsvarar ungefär 47 poäng efter 32 spelade matcher och spannet har varierat från 38,46% (37 poäng/32 matcher) som minst till 53,85% (52 poäng/32 matcher) som mest. Ett ganska stort spann, minst sagt.

Säsongen då Balrog gick till slutspel på 38,56% var det fyra lag i toppen som dragit iväg, och runt kval- och nedflyttningsstreck var det relativt jämnt mellan fem olika lag vilket förklarar den låga poängsumman. Det kommer behövas betydligt mer än 37 poäng för att nå slutspel i år. Förra säsongen var Sirius bästa lag utanför slutspel på 43 poäng och min gissning är att det kommer krävas ungefär lika mycket i år. Kanske en eller två poäng ytterligare.

Sirius och Jönköping behöver alltså sannolikt ta 16 poäng till, och Höllviken 19, om snittet håller i sig för att gå till slutspel. Alltså kan man inte förlora mer än 3 eller 4 matcher av de som är kvar. Det är ganska tufft. Sirius har bra form, och de som ligger närmast till hands, men det krävs alltså en rejäl slutforcering. Nyckelmatchen är garanterat den mot Helsingborg den 18/2. Förlust där och loppet är så gott som kört.

Nedflyttning

När det gäller nedflyttningsstrecket har Thorengruppen i praktiken redan paxat jumboplatsen. Att ta igen nio poäng på nio matcher bör inte vara möjligt och därför skriver jag preliminärt in dom i Allsvenskan Norra säsongen 2018/2019.

Den mest självklara striden står alltså mellan Örebro och AIK, även om Höllviken också kan bli indraget om resultaten går lite emot. Jag tror däremot att avståndet Sirius och Jönköping har mot AIK är för stort att hämtas in.

Ser man historiskt har det sedan 2008 krävts i genomsnitt 26,69% (26 poäng/32 matcher) för att klara sig kvar. Trenden är dock att det krävs mer och mer poäng vilket jag tolkar som att serien har blivit jämnare. Det är också en känsla jag tror många delar. De dåliga lagen är helt enkelt bättre nu än då. De senaste två säsongerna har det krävts 31,65% (31 poäng/32 matcher) för att klara sig kvar och det känns som att det barkar ditåt även i år.

Örebro behöver, på grund av målskillnaden, då ta runt 10-11 poäng till, och deras spelschema är dessutom ganska tufft med nyckelmatcher på bortaplan. Inte omöjligt, men deras utgångsläge blev i och med förlusten mot AIK väldigt utsatt. Men (!) AIK har om jag räknar rätt hela sju av tio matcher kvar på bortaplan och även om deras poängsnitt faktiskt är högre på bortaplan i skrivande stund är det inte helt och hållet optimalt. Fortsatt rejält nervigt i botten således.

Jag tänker ge mig på att tippa sluttabellen redan nu. Betänk då att jag sannolikt skulle ge Albin Skur en match om titeln ”Världens sämsta tippare”. Men här kommer den ändå, min sluttabell:

sslprediktion

Vad tror du?

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar