Milessons blogg
SSL

Projekt IBstat – pågår

Idag tänkte jag återigen snacka statistik, men denna gång lite mer vad jag hoppas att det jag sysslar med ska utmynna i på sikt. Jag drömmer och tänker med hjärtat om innebandytrivians intåg i vår vardag, och hoppas återigen att du vill vara med och bidra. Innebandy förr i världen var också innebandy.

Det finns en fara med att sikta för högt, men jag har inte bränt mig än så jag flaxar på ett tag till. Nu har det rasslat till i inboxen och det är numera en hel femma som hört av sig och vill hjälpa till med statistikprojektet. Helt jävla fantastiskt rent ut sagt. Tillsammans kan vi definitivt göra stor nytta. Och med nytta menar jag något roligt. Och med något roligt menar jag lägga grunden för innebandyns svar på Whoscored eller Opta eller Elite prospects. Och nu undrar ni inte längre om liknelsen med Ikaros.

Jag längtar till den dagen då jag kan läsa en tweet där det står ”1990-03-30: Peter Ahnberg blir första spelare någonsin att avgöra två matcher på övertid i samma slutspel”. Jag längtar till den dagen då jag kan navigera från en sida som visar vilka lag som har de längsta vinstsviterna genom historien, och till och med kunna klicka på en länk och få se vilka matcher som ingår. Och sedan klicka på en länk för att se vilka spelare dessa lag hade i truppen. Och sedan klicka på en spelare för att se spelarens statistik, år för år. Och sedan klicka på en annan säsong och börja om med något annat lag. Jag vill kunna se klart och tydligt när milstolpar är nära inpå, oavsett om det handlar om Pixbos tvåtusende match i högstaligan eller någon rookies första mål. Det måste finnas en kanal för detta.

Ni förstår.

Det är det som driver mig.

Även om jag personligen kanske inte är med hela vägen tänker jag se till att det är möjligt för någon att genomföra det. Och det tänker jag göra genom att sammanställa data till en öppen databas där vem som helst kan hämta data och analysera efter eget huvud. Jag tror på drivet i den statistikfanatiska innebandyfalangen som jag själv tillhör, och om något har mailen jag fått idag varit ett bevis på att det är fler än jag som är villiga att lägga lite tid på detta.

Det är en lång väg till målet att digitalisera varenda match som någonsin spelats, helt sjukt lång väg, men tar man aldrig det första steget så kommer man heller aldrig dit. Och det första steget är just att hämta in alla historiska matcher i innebandyns högstaliga, med resultat, spelplats, domare och publik. Och nu får jag hjälp med det, vilket såklart kommer göra att arbetet kommer gå fortare. Det är sedan bara fantasin som sätter stopp. Det underlättar att vara tillsammans med en hästtjej, det är nämligen aldrig några diskussioner om hur jag disponerar mina vakna timmar. Ett tips..

Det behövs folk som samlar in data för dessa matcher, men nästa naturliga steg är spelarstatistik och där kanske du vill vara med och bidra? Kanske är du en jävel på att producera snygga infographics, kanske snickrar du kod som en gudinna. Kanske har du tankar och idéer som du själv inte kan realisera. Det finns information nästan gömt på innebandy.se som bara väntar på att bli använd till något vettigt.

Häng på tåget, skicka ett mail till mig så tar vi det därifrån.

IBstaistiken lever.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar