Milessons blogg
SSL

Halvtid i statistiknörderiet

Statistik igen, denna gång en liten statusuppdatering angående kartläggningen av SSL-historiken.

Innebandystatistik har ju kommit att bli lite av ett kärleksbarn för mig. Det började som så många gånger förr med ett tomrum, och brist på ansvar från.. eh de som är ansvariga. Så jag satte mig ner och byggde en modell för att ranka innebandylandslag (modellen kan du läsa om här). Medan jag höll på växte intresset i takt med att jag började se de bieffekter som datainhämtningen innebar. En databas med alla matcher som spelats genom historien, resultat och typ av match är ett kraftfullt verktyg att använda för att ta fram annan statistik. Så när modellen fick ett så fantastiskt bemötande och frågorna kom om det inte gick att tillämpa på SSL kände jag att det fan var dags.

Jag påbörjade ett arbete som fick det jag gjort med landslagsinnebandy att blekna i jämförelse: Jag började datainhämtningen från samtliga matcher som spelats i herrarnas högstaliga någonsin. Ska jag vara ärlig är det fruktansvärt jävla tråkigt. Monotont och hjärndött gnet i Sisyfos-klass. Men belöningen jag får när jag börjar se mönster, när jag kan jämföra och dra slutsatser utifrån en växande hög med matcher, gör det värt allt jobb.

Nu är jag snart halvvägs med datainhämtningen. Det går sakta, men databasen med matcher växer undan för undan och innehåller i skrivande stund ungefär 3000 matcher. När inhämtningen är färdig kommer jag att börja titta på vad jag kan göra med den, förutom en ranking av SSL-lag genom tiderna. Det kan handla om en analys av Dalens slutspelsstatistik eller jämförelser mellan olika säsongers andel bortavinster, utförliga maratontabeller både för spelare och lag och andra intressanta (?) grejer. Vi får helt enkelt se. När dataunderlaget väl är på plats finns det säkert hur mycket som helst man kan göra.

Materialet som jag använder har sammanställts av Klas Pettersson, och jag börjar mer och mer känna att han är en av innebandyns verkliga hjältar. Utan honom, och de som hjälpte till, hade innebandyns historia varit förpassad till ett grått arkivskåp i förbundets källare. Nästan helt otillgänglig för oss andra att ta del av. Och jag hade inte haft en tanke på att försöka göra något utav den. Han har sammanställt varje säsong i ett otal PDF-filer med resultat, poängligor och rekord i ett vansinnigt omfattande arbete. Otroligt imponerande. Tyvärr är det några som inte längre går att få tag i och mina kontakter med förbundet har inte resulterat i någonting och kontakterna har till slut runnit ut i sanden. Vi får se om det är någon där som nappar nu.

Tror inte att jag sålt in idén särskilt väl, men tänkte försöka mig på att crowdsourcea resten av vägen. Vill du vara med på tåget, kicka ett mail till mig så styr vi upp något bra, oavsett hur mycket du känner för att göra.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar