Milessons blogg
Landslag

VM-kvalet: En sammanfattning

Detta är den tredje och sista delen i mitt bloggande inför VM-kvalet, där jag översiktligt går igenom samtliga 33 medverkande nationers förutsättningar och tar såklart även ut de lag jag tror går till VM på slutet. Idag sammanfattning.

I de senaste två inläggen har jag skrivit om mina tankar angående kvalgrupperna i Asien och Amerika samt Europa och hjälpligt försökt reda ut vilka lag som har med VM att göra. Denna text kommer snarare att handla om kvalet i stort och lite om upplägget.

Men först en liten remainder om vilka lag jag tror går till VM. Här sorterade efter officiell världsranking och uppdelade i två seedade halvor enligt sedvanligt VM-upplägg:

 • Finland (1)
 • Sverige (2)
 • Schweiz (3)
 • Tjeckien (4)
 • Danmark (5)
 • Norge (6)
 • Lettland (7)
 • Tyskland (8)
 • ———————
 • Estland (9)
 • Slovakien (10)
 • USA (11)
 • Australien (13)
 • Ryssland (15)
 • Singapore (17)
 • Sydkorea (18)
 • Thailand (22)

Två lag ligger närmre än övriga att slå sig in bland dessa och det är Polen och Japan. Polen lär i sådant fall ta sig vidare på Tysklands bekostnad, möjligtvis Slovakien. Japan tar sig vidare på Sydkoreas, möjligen Singapores bekostnad.

Som vanligt kommer det spännande i VM-kvalet inte vara lagen i botten eller toppen, utan snarare lagen i skiktet i mitten, bland annat de som slåss om tredjeplatserna i de europeiska grupperna. Det är där jag tror vi kommer att se de största och mest spännande fighterna som faktiskt betyder något på riktigt. Och det är lite här skon klämmer för mig.

Om VM-kvalets upplägg

Först: Att fyra lag från Asien går vidare är inte riktigt klokt för att vara helt ärlig. I de senaste fyra VM som spelats har alla asiatiska lag hamnat i botten. Oavsett om de varit två eller tre har de inte haft något annat lag efter sig vilket är en väldigt tydlig markör. Nu blir dom fyra stycken och jag har lite svårt att se att det skulle bli annorlunda denna gång.

Att IFF inte ger en extra plats till den amerikanska kvalgruppen är galet men beror antagligen på att det skulle innebära att kvalmatcherna skulle bli betydelselösa träningsmatcher. Vilket det i praktiken var även förra kvalet när Amerika fick två platser då Jamaica också deltog.

Kanske tycker man att den asiatiska gruppen är så pass viktig för innebandyns utveckling och spridning att man väljer att göra så. Jag vet inte, men ser man till kvalitet har de en plats för mycket, helt klart. Och jag kan ju tycka att USA och Kanada är två hyfsat stora drakar som är vettiga att smöra lite för.

 

Men nog med gnäll, för jag älskar VM-kval. Det är ett fantastiskt tillfälle för liten att möta stor. Matcherna brukar sändas på IFF’s youtube-kanal så vi kommer kunna se de flesta, men jag kommer rapportera lite då och då från så gott som samtliga matcher i kvalet om du bara vill ha en aning om vad som händer. Jag är fan supertaggad. Så återigen: Följ mig på twitter.

Vi hörs!

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar