Milessons blogg
Landslag

VM-kvalet: En introduktion – Asien och Amerika

Idag påbörjar jag mitt uppsnack för det stundande VM-kvalet, där jag översiktligt går igenom samtliga 33 medverkande nationers förutsättningar och tar såklart även ut de lag jag tror går till VM på slutet. Först ut är Asien och Amerika.

Smalt ämne, till och med för att vara innebandy. Jag menar, om folk i allmänhet tycker det är jobbigt att det blir tvåsiffrigt i en kvartsfinal i VM lär inte så många gå igång på en match mellan 27:e rankade Holland mot 33:e rankade Liechtenstein.

Detta är för er. Ett par nördar förutom mig, samt kanske kanske också Pawat ”Pawataco” Thaidit och kompani som tycker det är roligt att läsa om sitt Thailändska landslag. Så många fler tror jag egentligen inte att ni är. Jag tycker däremot det är förbannat roligt och det är därför jag lägger ner mer tid på detta än det förmodligen kommer ta att läsa för alla som läser detta om man slår ihop det.

Det finns dessutom ett par saker i upplägget jag tycker är lite skevt och orättvist, så jag tycker att det är viktigt att lyfta. Men det kommer i ett senare inlägg.

Om du mot förmodan inte tycker det här innehåller tillräckligt mycket siffror och resultat kommer det inom kort att komma upp en fullständig genomgång av VM-kvalet enligt Elo-modellen här, med tippade slutresultat och hela köret. Håll utkik, eller följ mig på twitter så du inte missar den. På twitter är jag något mer kortfattad, men lika jävla torr. Lovar.

Så, vi tar och börjar kvalodysseén med…

Asien – Jeju Island, Sydkorea

Det asiatiska kvalspelet är uppdelat i två olika grupper där alla möter alla. Ettan i varje grupp går direkt till final och blir med det också kvalificerade för VM. Tvåan i grupp 1 möter trean i grupp 2 (och vice versa) och vinnarna i dessa matcher spelar bronsmatch och blir med det också kvalificerade för VM. Övriga lag spelar placeringsmatcher men kommer inte ha något med VM att göra. Således fyra lag från den asiatiska kvalgruppen.

Här är deltagande länder sorterade efter Elo-rank. Iran, Nya Zeeland och Kina har inte uppnått officiell ranking. Poängen för dessa lag är därför approximerade beroende på deras tidigare matcher.

Land

Rating

Grupp

Thailand 1357,0 AOFC1
Australia 1247,0 AOFC1
Singapore 1174,4 AOFC2
Japan 1089,9 AOFC2
South Korea 1076,9 AOFC1
China 1029,1 AOFC1
New Zeeland 895,9 AOFC2
Malaysia 818,9 AOFC2
Iran 793,3 AOFC1

 

Snittrating, AOFC1: 1100,7

Snittrating, AOFC2: 994,8

I Asien finns det egentligen endast ett lag som på riktigt tidigare har utmanat de andra av lag 9-16 i ett VM och det är Thailand. Övriga lag håller för låg klass än så länge. Thailand har ett gäng spelare som till vardags spelar i Sverige och Finland och är såklart de spelare som blivit tungan på vågen de senaste turneringarna man deltagit i.

Bör vinna sin grupp före Australien som antagligen spelat final om man inte spelat i samma grupp som Thailand. Men de ska göra en rejält grå insats om det inte ska bli VM-biljett ändå med tanke på upplägget. Sydkorea är en liten bubblare men antagligen för dåliga för att slåss om andraplatsen i gruppen.

Singapore kom sist i VM i Riga, men det kommer antagligen inte hindra dem från att ta sig till ytterligare ett VM då de hamnat i den lite lättare gruppen. Japan kan slå Singapore, men jag tror inte dom kommer göra det, dels på grund av resultaten på senare tid men också på den unga och orutinerade trupp Japan skickar till kvalet så man får nog nöja sig med en andraplats i gruppen.

Kina, Nya Zeeland, Malaysia och Iran kommer sannolikt rada upp storförluster mot övriga lag och kommer ha mycket lite med VM att göra, men det skiter jag högeligen i, och sannolikt dom också. Kina blir såklart spännande att följa, precis som Iran som ju är ensamma på den arabiska innebandykartan för nuvarande. Båda dessa lag har lite potential, men det kommer nog dröja ett gäng år innan de är med och slåss om VM-platser.

Den sista VM-platsen kommer alltså att stå emellan Japan och Sydkorea och Elo-modellen ger platsen till Sydkorea på grund av hemmafördelen. Jag låter bli att säga emot.

Till VM:

  • Thailand
  • Australien
  • Singapore
  • Sydkorea

 

Nära VM:

  • Japan

Amerika – Ottawa, Kanada

I det amerikanska VM-kvalet deltar denna gång endast två lag denna gång; USA och Kanada. Dubbelmöte avgör vilket av lagen som tar sig till VM.

Land

Rating

Grupp

USA 1377,5 AMER
Canada 1270,4 AMER

 

Snittrating: 1234,12

Även om det är ganska jämnt och Kanada utan tvekan kan vinna får USA ses som favoriter då de den senaste tiden varit en starkare innebandynation. Men detta mycket på grund av deras vitt skilda förhållningssätt när det kommer till spelartrupper.

USA hade 0 spelare från inhemska ligan i senaste truppen. Kanada hade 3 spelare som inte spelade i Kanada till vardags. Visst kan USA hanka sig fram på dubbla pass även i fortsättningen, men för utvecklingen av den inhemska ligan lär Kanadas approach vara överlägsen. Det är ju inte så att de kanadensiska spelarna saknar talang. Några av dem, som Matt Smith till exempel, har tidigare spelat med Pixbos lag i Division 3 och har också gjort träningar med SSL-laget. Något supermål signerat Spencer Ridgewell ska enligt uppgift ägt rum vid ett tillfälle.

Så kudos till Kanada som börjar från början och bygger från grunden. Kanada är ett lag som förtjänar att vara med i VM alldeles oavsett hur det går i kvalet då de är bättre än minst tre av de asiatiska lagen som kvalar in.

Jamaica har gjort ett par kval men är otroligt långt efter USA och Kanada och ställer alltså inte upp i år vilket ändå är synd. Förhoppningsvis kan Jamaica få lite draghjälp av ett till Nord- eller Mellanamerikanskt lag och få lite fler matcher innanför bältet.

Till VM:

  • USA

Det var allt för idag. Nästa gång tittar vi på de europeiska kvalgrupperna.

På återhörande

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar