Milessons blogg
Landslag

VM-kvalet: En introduktion – Europa

Idag fortsätter jag mitt uppsnack för det stundande VM-kvalet, där jag översiktligt går igenom samtliga 33 medverkande nationers förutsättningar och tar såklart även ut de lag jag tror går till VM på slutet. Idag Europa.

Observera att det tidigare i denna artikel smugit sig in fel angående uttagningen av bästa treor. Dessa är åtgärdade nu. Ber om ursäkt för detta

Igår snackade jag om Asien och Amerika och idag fortsätter jag med den överlägset vassaste världsdelen:

Europa

I Europa finns det fyra olika kvalgrupper där alla möter alla. Ettan och tvåan från varje grupp går vidare till VM, samt de två bästa treorna. Totalt tio lag från Europa går alltså till VM. Eftersom det är olika stora grupper avgörs vilka treor som går vidare på genomsnittlig poäng per match, sedan genomsnittlig målskillnad per match, sedan genomsnittligt gjorda mål per match och om inte det går så avgörs det via lottning. I de grupper med sex lag (EUR1 och EUR3) plockas resultatet mot det sjätteplacerade laget bort när jämförelsen görs.

Här nedan listas samtliga deltagande lag efter deras Elo-rank. Observera att Island ej har uppnått en fullvärdig rank än, så deras poäng är approximerad med hänsyn till deras tidigare resultat. För den som inte har koll på vad Elo är kan man med fördel titta lite här.

Sweden 2305,7 EUR2
Finland 2149,7 EUR1
Switzerland 1992,4 EUR3
Latvia 1700,5 EUR3
Norway 1677,9 EUR4
Denmark 1637,3 EUR4
Germany 1547,1 EUR2
Slovakia 1528,9 EUR2
Estonia 1494,8 EUR1
Russia 1458,1 EUR3
Slovenia 1314,5 EUR2
Poland 1304,7 EUR1
Austria 1223,1 EUR4
Hungary 1220,7 EUR3
Belgium 1195,9 EUR1
Spain 1192,1 EUR4
Iceland 1171,4 EUR3
Italy 1122,5 EUR3
Netherlands 1049,6 EUR1
Liechtenstein 1009,9 EUR1
France 1003,4 EUR2
Great Britain 924,4 EUR4

 

EUR1 – Tallinn, Estland

Snittrating: 1367,5

En grupp med Finland, Estland, Polen, Belgien, Holland och Liechtenstein. Finland är såklart storfavoriter och om dom behöver vi inte prata så mycket. Estland och Polen gör upp om den andra direktplatsen vilket har potential att bli en väldigt spännande fight. Estland är såklart bättre på pappret än ett Polen som tappat lite mark. Polen gjorde ett mycket svagt VM senast i Riga då man hamnade efter både USA och Kanada, precis som i World Games. Men det finns spelare i Polen som är vassa framåt så man ska inte räkna bort dessa.

Även om Belgien spelat upp sig senaste året är dom fortfarande en bra bit ifrån att kunna utmana Estland och Polen. Laget består till stor del av spelare födda på andra halvan av 90-talet med sina bästa år som innebandyspelare framför sig. Belgien klättrade dessutom mest av alla lag på Elo-världsrankingen förra året. Dom är bättre än både Holland och Liechtenstein, det är min känsla. Dessa två tävlar om vilka som undviker jumboplatsen. Jag tror Holland vinner den matchen ganska komfortabelt.

EUR2 – Nitra, Slovakien

Snittrating: 1539,9

Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien och Frankrike gör upp i Grupp 2 som är den starkaste gruppen i hela kvalet. Förutom Sverige som får skämmas om det inte blir tvåsiffrigt i samtliga matcher hittar vi en intressant kamp mellan Tyskland och Slovakien som gäller den sista direktplatsen från gruppen.

Antagligen är denna match den mest spännande i hela kvalet. Ska Tyskland fortsätta tappa mark efter bröderna Holtz exodus? Ska Slovakien äntligen ta det där klivet som hela innebandyvärlden går och väntar på? En liten förlust för något av lagen kan också räcka för att bli bästa trea, vid lika bör båda gå vidare. Slovakiens herrar är inte riktigt lika bra som damerna, men jag tror att man är på väg om Tyskland även på herrsidan.

Slovenien håller relativt hög klass för att vara näst sämsta lag och bör slå Frankrike, som är ett av Europas sämsta länder, med lite marginal men inte vara nära fler poäng. Frankrike sist alltså, precis som förra kvalet.

EUR3 – Valmeira, Lettland

Snittrating: 1444,3

En grupp med två ganska tydliga delar. Schweiz och Lettland är såklart etablerade i världstoppen och ska ta direktplatserna, medan Ryssland inte bör ha några problem med att ta platsen bakom dem då övriga tre lag håller låg nivå.

Ryssland spelar i stort sett aldrig träningslandskamper så det är alltid svårt att veta var dom ligger i förhållande till övriga, deras rating laggar så att säga. Men någonstans finns känslan att de faktiskt kan rubba Lettland en bra dag även om Lettland är favoriter, speciellt på hemmaplan. Lettland har, efter misslyckandet i hemma-VM senast, endast spelat en match. 8-3 hemma mot Estland.

Ungern och Italien har spelat VM tidigare men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess och jag tror inte att de har något att hämta mot Ryssland. Ungern är det något bättre laget. Förra mötet mot Italien slutade med seger 11-2, men jag tror inte att det resultatet helt och hållet speglar lagens inbördes kvalitet. Island med en viss Stefansson i spetsen (eller om han nu spelar back) har utan tvekan chansen att slå dem båda så detta blir en rolig grupp att följa, utan ett självklart jumbolag som i övriga grupper.

EUR4 – Nitra, Slovakien

Snittrating: 1331,0

Den helt klart svagaste europeiska kvalgruppen. Norge och Danmark kommer vara fullkomligt ohotade. Österrike har länge varit ett av Europas sämsta lag men har börjat klättra något mot slutet och gjorde ett fint fjolår. Ett lag som Österrike ska ändå inte vara det tredje bästa laget i en VM-kvalgrupp. Då har det hänt något galet. Eller är man inte mycket sämre än ett Polen på dekis? En fingervisning väntar nu i kvalet.

Spanien slåss med Österrike om tredjeplatsen i gruppen, men jag är tveksam till Spaniens form, då dom på senare tid förlorat mot Frankrike, Belgien och Island. Storbritannien är Europas sämsta lag med full rank och har varit det länge. Vinster i ett dubbelmöte mot Litauen för ett par år sedan ändrar inte på något.

Vi ska till Prag

Så. Jag har plockat ut de lag jag tror kniper direktplatserna till VM:

 • Finland
 • Estland
 • Sverige
 • Slovakien
 • Schweiz
 • Lettland
 • Norge
 • Danmark

 

Två lag går vidare som bästa treor, jag tror att det blir dessa:

 • Tyskland
 • Ryssland

 

Nära VM, men bara nära:

 • Polen
 • Österrike

Några andra lag tror jag egentligen inte har en reell chans att nå VM i Prag.

Nu är det snart dags för första tekning!

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar