Milessons blogg
Landslag

Landslag vs klubblag

Frågan om när innebandy-VM ska spelas är inte bara en fråga om publiken ska komma i shorts eller termobyxor, det är en fråga på ett mycket högre plan än så: Är det klubblagen eller landslagen som ska prioriteras?

Innebandy-VM står för dörren och med det ett långt uppehåll för SSL. Ingen högoddsare att diskussionen kring när VM förläggs under säsongen har blossat upp. Igen. De första sex världsmästerskapen spelades i maj, men sedan 2008 har december fått den äran. Många tyckte det var bättre förr, bland andra Jonas Gustavsson på Aftonbladet och merparten av dagens SSL-tränare. Föga förvånande. Lars Jedheim, Täby, gick till och med så långt som att föreslå att VM ska spelas vart fjärde år, för att öka statusen, eller ”göra det lite mer hett än vad det är idag” som han väljer att uttrycka det.

Argumentet, för det finns väl egentligen bara ett, är att SSL-säsongen blir utan uppehåll med alla fördelar som kommer utav det. Det är förvisso ett starkt argument och helt klart giltigt. Inte minst om man råkar vara tränare i SSL och riskerar att få hem nyckelspelare slitna eller skadade till seriespelets viktiga avslutning inför slutspel. Men detta argument innebär enligt alla logiska resonemang att SSL och andra inhemska ligor prioriteras före VM i rangordning. Att spela ett VM i maj, betyder att de spelare som spelat slutspel med stor sannolikhet är slitna i kroppen, och möjligen också en aning mätt på innebandy. Det betyder också att de som inte spelat slutspel istället är matchotränade och med stor sannolikhet en liten bit från maxform. Hur är sedan allmänhetens och publikens intresse för innebandy-VM är i maj? Hyfsat svalt är min magkänsla.

Är VM nedprioriterat (läs får stå tillbaka till förmån för de inhemska ligorna) lär statusen knappast öka i framtiden. Det förstår till och med en mentalt ganska klent begåvad smålänning som undertecknad. Personligen sållar jag mig till det gänget som tycker att VM ska vara det absolut största som finns. Dit världens bästa innebandyspelare försöker formtoppa sig. Men det här är inte nödvändigtvis menat som ett försvar för ett december-VM. Jag köper absolut ett VM i maj, min värld går inte under för det, men det är en öppen deklaration från IFF och hela innebandysamfundet att klubblagsinnebandyn är viktigare än landslagsinnebandyn. Och då hjälper det föga om det är fyra år mellan mästerskapen om det man vill är att ”göra innebandy-VM lite mer hett än vad det är idag”.

Jag tycker bara inte att man ska glömma bort att fundera på vad detta statement betyder för innebandyn i stort.

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar