Milessons blogg
SSL

GenOmgången 4

SSL version 16/17 har långt ifrån satt sig och tendenserna som en kan förledas tro finns att tyda bland resultaten hittills kan när serien summeras till våren i själva verket visa sig vara anomalier, de berömda undantagen. Men det finns ändå en hel del intressanta saker att titta lite närmre på och det är nu vi verkligen kan börja se var lagen tänkt ta vägen under säsongen.

Först: Publiksnittet är horribelt rent ut sagt. Veckomatcherna som spökar? Tidigt på säsongen? Höga biljettpriser? Säkert är alla tre en del av svaret. Växjös tränare Niklas Nordén lade i veckan fram teorin om att dagens genomsnittliga SSL-match faktiskt inte bjuder på särskilt mycket underhållning och jag är böjd att hålla med. Det är många lag som sjunker djupt och hellre kontrar än för, många som jobbar så hårt med riskminimering att en kan ställa sig i den kontantfria korvkön på IFU Arena två minuter från periodpaus utan att behöva missa mer än två backar som bättrar på sin passningsprocent. Det är förödande tråkigt men idag straffas man av misstag så oerhört hårt att det känns som en helt rimlig utveckling. ”Utvecklingen” inducerar helt klart en gnutta bedrövelse hos undertecknad. Hoppas att helgen bjuder på häftiga matcher med lag som vågar trycka på rejält.

SSL.se har också lanserats och även om det är tydligt att det är mycket kvar att göra tycker jag att det som finns bådar gott inför framtiden. Riktigt jäkla gott.

AIK har efter rekordförlusten många sår att slicka. Visst, Falun var bra, men inte i närheten av 17 mål bra. Det försvarsspel AIK visade upp var provocerande uselt och frågan hur samma lag bara dagar tidigare kunde slå Linköping är ogreppbar. En oerhörd uppryckning krävs. Det är klart att AIK inte är så dåliga, det är nämligen inte ens allsvensk klass på insatsen, och en rebound relativt omgående är viktigt. Det behöver nödvändigtvis inte betyda poäng mot ett formstarkt Helsingborg på lördag, men att man visar upp ett engagerat försvarsspel är obligatoriskt.

Helsingborg å andra sidan har överraskat många med sin poängskörd. Jag med flera hade flera frågetecken kring deras status inför säsongen men de första tendenserna tyder på ett ganska harmoniskt lag. Linköping har tvärtom tappat all den harmoni och kraft man visade upp i slutspelet. Jag väntade mig en seger mot FCH men stjärnspelarna levererade helt enkelt inte, och hyllade Robin Laakso har sett direkt svag ut så här långt. Linköping möter Falun idag och det blir en rejäl chans till revansch, jag tror på en jämn match vilket det alltid tenderar att bli när Linköping spelar, vare sig de vinner eller inte.

Falun mot Linköping är en match som smakar riktigt gott på förhand. Det är nästan så att man förväntar sig att Linköpings sporthall kommer annihileras till ren energi, med Faluns galna flärd och Linköpings strukturerade pansarvagn likt materia som möter antimateria. Där är det helt klart jumboplacerade (ja det är sant) Linköping som har fler frågetecken att räta ut. Oerhört spännande förutsättningar tycker jag.

Nykomlingen Thorengruppen har öppnat med ett par viktiga poäng även om det blev klar förlust mot Storvreta senast, och det är inte lätt att sätta fingret på hur de faktiskt står sig i SSL. Borta mot Pixbo kommer man att få bekänna färg även om Pixbo inte riktigt har hittat rätt hittills. Även om segrarna mot Mullsjö och Höllviken inte var orättvisa har de inte sett stabila ut och berott mycket på att man gjort målen i viktiga lägen och att målvakterna, både Hedlund och Adler, gjort starka insatser. Intressant var att vändningen mot Höllviken kom strax efter att man ändrat om i femmorna och spelade Malmström med Calebsson samt satte ihop Henriksson med Agus och Harrysson vilka spelade ihop stora delar av förra säsongen. Östholms debut lär vänta på sig då man inte kommer riskera något innan Champions Cup som spelas nästa helg.

Storvretas första seger för säsongen kom som bekant borta mot nyss nämnda Thorengruppen, en seger modell stabil. Nästa nykomling väntar imorgon och det är mycket som talar för tre nya friska pinnar även om Höllviken är bra. Mot Pixbo hade man definitivt lägen nog att vinna och Axel Persson, Christoffer Andersson och Mathias Andersson var riktigt vassa men laget föll på egna misstag och en lite för dålig effektivitet. Storvreta har kanske också tankarna på nästa helg, även om deras tunna trupp inte riktigt tillåter att spelare vilar, vilket såklart är något Höllviken kan dra nytta av.

Karlstad har mött de tre lag som tippades i botten av tabellen, varav två på hemmaplan, och bara knipit tre poäng vilket såklart är ett klart underkänt. Att man får vända hem till Värmland med noll poäng mot ett formstarkt Växjö är således inte alls särskilt otroligt och då borde Karlstad verkligen börja fundera på vad som är fel. Växjö å sin sida har haft skönt stäm mot både Falun och Warberg och får nog ses som favoriter.

I omgångens sista match möter Mullsjö Dalen på hemmaplan, en till match som kan få intressanta konsekvenser oavsett utgång. Båda lagen har pratat om guld på försäsongen vilket kryddar lite extra. Vinner Mullsjö har man sex poäng mot Pixbo, Storvreta och Dalen trots ett gäng viktiga spelare borta vilket såklart slår an en härlig sträng. Likaså har Dalen, om man vinner, som enda lag tagit full pott efter tre matcher, också det mot tufft motstånd i Storvreta, Pixbo och Mullsjö. På samma sätt är det ett klart styrkebesked.

Inte många timmar kvar nu. Spenderar tiden fram till dess med att låta mina grannar få reda på att jag fick hem min nya gitarrförstärkare igår. De stackarna.

 

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar