Milessons blogg
Landslag

VMs bästa fans, ett par överraskningar och ett brutalt uppvaknande

En aning försenat på grund av lika delar strulande uppkoppling och den sjunde dödssynden, men här kommer min sammanfattning av dag 2.

Efter att ha spenderat nästan hela första dagen i Vida Arena bestämde jag mig för att se lite mer av B-divisionen. Jag har ju haft ett halvt öga på streamarna från tuben, men man får en annan känsla live. Så när två av VMs ytterligheter skulle mötas ville jag såklart inte missa det. I ena ringhörnan ett intensivt, något skolat men ack så oeffektivt Japan. Sedan ett lite större men totalt oglammigt Kanada i den andra. Inte helt sant för helt oglammiga var Kanada inte. Hela laget hade färgat håret rött. Det blev här väldigt tydligt att bara hälften av spelarna var födda när det rumänska fotbollslandslaget tyckte det var en bra idé att bleka håret under VM 98. Känns ändå inte som en godkänd ursäkt.

Att Japan faktiskt visade på ett par fina kombinationer och löste situationer på ett fint sätt, många gånger bättre än sin motståndare, spelade ingen roll runt målburen. Japan var precis iskalla och Kanada dumpade på kasse och gick på retur på typiskt hockeymanér vilket visade sig gå hem ganska bra. Men det spelade kvitta för VMs i särklass bästa publik. Varenda gång Japan hade bollen ställde sig en liten klick tillresta fans och skrek. Spelade ingen roll om det var på egen planhalva eller nästan en målchans, det viftades, hejades och levdes ändå. De fotograferades flitigt och varenda gång någon knäppte en bild sa de ”Thank you”.

 

Foto: Adam Troy

Foto: Adam Troy

Efter två perioder kände jag mig tyvärr tvungen att knata tillbaka till Vida Arena för att se Schweiz möta Lettland. Ett Schweiz som jag tyckte lämnade en hel del att önska efter dag 1 mot ett land som verkligen vill framåt. Äntrar hallen vid ställningen 1-1 och Schweiz ska få spela i numerärt överläge. Det jag fick se gjorde väl inte att jag kände ett akut behov av att omvärdera det Schweiziska laget. Ett otroligt passivt spel resulterade nämligen i ett baklängesmål. Förvisso kunde man kvittera i samma PP men fem sekunder från första periodpausen tar Lettland ledningen igen på en av de långsammaste kontringarna jag har sett.

Schweiz hade tydliga problem med Lettlands ganska fysiska spel, men till period två såg det ändå bättre ut och ett flertal spelare växlade upp. Bland andra unga backen Moritz Mock och Tobias Studer som gjorde två mål på kort tid. Även dag 2 var Jan Bürki en av Schweiz bästa spelare och han har en bra bössa. Mot slutet kändes det ändå som att Lettland kom tillbaka anförda av Lauris Stiprais, och det blev en nervig avslutning. Schweiz drog dock längsta strået och vann med uddamålet. Lettland kommer närmre, men frågan är om det inte är Schweiz som tappar mark.

Missade tyvärr stora delar av Tjeckien denna dag också, men det gjorde nog inte så värst mycket då Polen inte alls bjöd upp. Många dåliga huvuden och det såg inte ut som att man brydde sig nämnvärt vilket gav stora siffror. Har inte bildat mig en uppfattning om Tjeckien än, men mötet med Schweiz senare idag blir mycket intressant. Tittade också på Slovakien – Danmark där Danmark fortsatte att gå ganska fint. Man var klart bättre än Slovakien, spelar med mycket fart och min besvikelse på Slovakien växte ytterligare en aning. Speciellt på storstjärnan Dudovic som inte syntes förrän precis på slutet när matchen redan var avgjord.

34291122872_4e7de3de5f_k

Foto: Calle Ström/IFF

I B-divisionen vann Australien också sin andra match och går därför mot gruppseger vilket måste vara en enorm framgång för alla innebandyaussis. Kvar är bara nollpoängaren USA och man ser ut att få möta Estland i B-divisionens semifinal. Att några andra än Norge tar klivet upp till A-divisionen är ändå ganska osannolikt.

Dagens höjdpunkt blev också en besvikelse i form av en rekordförlust mot den evige antagonisten Finland. Visst gjorde kapten Weidman ett riktigt vackert ledningsmål men sedan var det Finland i 50 minuter. Ni har redan läst det mesta om matchen redan så jag ska inte tråka ut er ännu mer. Förvisso bara en gruppspelsmatch men sättet Finland genomförde matchen på gör att jag är väldigt tveksam till att Sverige kan svara upp om det blir chans till revansch senare i mästerskapet. Det är bara att hoppas att förbundet inser vad som håller på att hända och ser över varför Finland just nu tveklöst är världsledande på ungdomssidan. Varför? Jag vet inte, jag är skitdålig på innebandy.

Bäst var ändå pausunderhållningen där Lagan United visade hela världen betydelsen av målgester och spelglädje.

34069240650_54d2aa7b60_k

Foto: Calle Ström/IFF

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar