Milessons blogg
SSL

Statistikkampen – Falun vs. Växjö

Lite drygt tre dygn kvar till innebandyns superfinal, och här kommer ett uppsnack med statistik-touch.

Inför denna säsong satte jag mig ner och funderade på utkomsten av SSL i min SSL-preview som några av er kanske läste. Där skrev jag bland annat såhär om Falun:

I bästa fall krossar Falun allt motstånd, vinner serien ett par omgångar från slutet och går fram till SM-final utan att egentligen förta sig helt och hållet. Det är kanske att göra det lite väl enkelt för sig men sådan är Faluns potential. Adriansson känner sig kurant efter sin jobbiga knäskada och gör sin bästa säsong på länge där han visar vart skåpet ska stå, och med det låter han Galante-Carlström och Enström härja fritt i fiendeland. Man visar också upp seriens bästa secondary scoring med Palmén, Cederström och Larsson i främsta ledet. SM-guldet går åter till Falun.

Om Växjö skrev jag såhär:

Det är mycket som går bra för Växjö. Sankell är precis lika vass som senast han var i Växjö och tillsammans med Valdemar Alroth tävlar dem högt upp i skytteligan. Eero Kosonen är seriens bästa målvakt och Engel blir seriens mest underskattade spelare. Kjellsson är som Kjellsson är mest; en vandrande innebandysymfoni. Växjöpubliken får njuta av många publikfriande mål i år också. Dessutom kommer André Andersson tillbaka lagom till slutspel och även om han är långt ifrån högform visar han klass och är starkt bidragande till att Växjö tar föreningens första brons.

Detta visar egentligen ingenting mer än att man gör det oerhört enkelt för sig när man tippar Falun i final, och att jag med många andra underskattade Växjöspelarnas jämnhet och utvecklingskurva. Jag tippade nämligen dem som åtta i serien. Och eftersom jag är en hopplöst dålig tippare tänkte jag idag luta mig tillbaka, långt in i min comfort zone, och vila mot solid fakta: Statistik.

Skottstatistik

Det kanske inte kommer som en överraskning att slutspelets två mest effektiva lag var de som tog sig till final. Falun är med sina 26,0 % bäst av alla slutspelslag, Växjö tvåa med sina 24,6 %. Däremot är rollerna ombytta när det kommer till räddningsprocent där Eero Kosonen stått för flertalet sinnessjuka insatser och räddat 84,0 % av skotten på mål. Johan Rehn är visserligen inte jättelångt efter med 82,2 %, men detta får ändå vara en kategori som Växjö får ses som vinnaren, främst på grund av Kosonens storform.

Skottstatistik

Falun – 26,0 %
Växjö – 24,6 %

Detta åskådliggörs av PDO-statistiken, vilket är summan av skotteffektivitet och räddningsprocent. I denna kategori drar Växjö det längsta strået med 1,087 jämfört med Faluns 1,082.

Målstatistik

Under slutspelet har Falun tagit ledningen i nio av tio matcher, och av dessa nio har man bara förlorat en match. Även Växjö får ses som mycket skickliga på att försvara en ledning då man tagit ledningen i sju av nio matcher och vunnit sex av dem. När det kommer till tidiga underlägen har Växjö klart bättre statistik även om urvalet är så litet att det egentligen inte går att dra några slutsatser av detta. Växjö har vunnit båda matcherna man hamnat i underläge i början av matchen medan Falun förlorade sin match.

Tidiga ledningsmål -> Vinst

men Växjö har vänt underläge till seger

Tre spelare har avgjort två matcher vardera under slutspelet. Inte oväntat att det är Faluns Alexander Galante Carlström och Emil Johansson, men Växjös Manuel Engel har även han klarat av det. Galante Carlström har för övrigt gjort mål i fem raka matcher och följs närmast av lagkamraten Johannes Larsson som gjort mål fyra matcher i rad. Fyra Falunspelare; Omar Aldeeb, Jonas Adriansson, Alexander Hallén och Simon Palmén, har gjort mål två matcher i rad, men ingen Växjöspelare har målstreaks mer än en match.

Poäng är en annan femma. Ludwig Persson har gjort poäng i sex raka matcher och är med det bäst i hela slutspelet.

Att firma Galante Carlström/Johansson hittat ett utmärkt samarbete har säkert inte undgått någon denna säsong. Under slutspelet har Johansson hittat fram till en glödhet Galante Carlström inte mindre än fem gånger. Lite mer i skymundan, men inte mycket, har Johannes Larsson assisterat till fyra av Alexander Halléns mål.

Galante Carlström/Johansson och Larsson/Hallén är farligaste paren i slutspelet

I Växjö har Filip Kjellsson lite oväntat klivit fram som målskytten och är med sina åtta mål bäst i Växjö. Markus Jonsson och André Andersson har assisterat till tre var av dessa. Niklas Ramirez, som hade det kämpigt med poängproduktionen i grundserien har verkligen vaknat till liv i slutspelet och har med sina nio poäng (6+3) i slutspelet gjort lika många poäng som under grundserien

Ramirez har vaknat upp lagom tills det avgörs. Bäst när det gäller?

Special teams

Under de tre senaste säsongerna har Falun och Växjö mötts sex gånger och Falun har ett klart övertag i special teams mot Växjö. På sex matcher har Falun fått spela i numerärt överläge 14 gånger och på dessa gjort 11 mål och släppt in ett. Växjö å andra sidan har fått 18 försök på sig men bara mäktat med sju mål framåt medan man släppt in två. Faluns 78,6 % jämfört med Växjös 38,9 % medför i runda slängar ett plusmål per match.

Historiska powerplay-stats, inbördes

Falun – 78,6 %
Växjö – 38,9 %

Totalt i årets slutspel är Falun det bästa laget i powerplay med 58,3 % (14 mål/24 försök) medan Växjö hamnar först på en sjätteplats med mediokra 29,6 % (8 mål/27 försök).

Även i boxplay är Falun det bättre av finallagen. På 21 boxplay har man bara släppt in sex mål vilket i sig är riktigt bra, men man har dessutom gjort fyra framåt vilket innebär att man på 21 boxplay gått -2 under hela slutspelet. Växjö har spelat 18 boxplay och släppt in sju och gjort ett, vilket heller inte är dåligt men det råder ingen tvekan om att Växjö har en bra bit upp till Falun.

Faluns boxplay – 21 boxplay, 6 insläppta, 4 gjorda
Växjös powerplay – 27 powerplay, 8 gjorda, 2 insläppta

En del i storheten hos Faluns powerplay ligger såklart i bredden, att så många spelare vet hur man får hål på motståndarna. Poängligan i powerplay under slutspelet toppas av tre Faluspelare, där Simon Palmén är bäst av alla med sina 3+4. Förutom Palmén har även Emil Johansson och Alexander Galante Carlström gjort tre mål och tre assist. Galante Carlström letar gärna Emil Johansson och den förstnämnde har assisterat vid två av den sistnämndes powerplay-mål.

Palmén till Fahlström, Galante Carlström till Johansson, Faluns vapen i powerplay

I Växjö är det Valdemar Alroth som gjort flest mål, också han med tre mål, där Markus Jonsson är tvåa med två mål. Växjö har inte lika tydliga tendenser i vem som passar vem utan sprider ut detta bland flera spelarkombinationer. Filip Kjellsson är såklart den som gjort flest assist i Växjös numerära överlägen, två stycken.

Växjös powerplay är svårt att tolka, men Valdemar Alroths dragskott är det tydligaste hotet.

Så, det där var statistik hämtad från fenomenala ibXstat. Om jag kopplar bort hjärnan en stund och tänker med hjärtat går det ju inte komma ifrån Faluns totala överkörning av Storvreta i semifinalen, mängden Faluspelare i toppen av poängligan, erfarenheten de har, vinnarkulturen som finns. Men så finns det en härligt kittlande siffra statistik som får hjärtat att hoppa över ett slag: Växjö har vunnit båda matcherna mot Falun denna säsong. 10-4 på hemmaplan, 9-6 på bortaplan. Galante Carlström gjorde ”bara” två mål på dessa matcher medan Valdemar Alroth gjorde fyra.

Ny match, stor match, ny arena, stor publik. Kan Växjö verkligen skrälla? Det är frågan.

 

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar