Milessons blogg
SSL

LISTA: 10 listor med hyfsat klent existensberättigande

Hej alla listälskare! Idag ska jag ta er med på en fantastisk odyssé genom listornas förlovade land. Idag jobbar jag på en nivå som är så mycket meta att det antagligen går de flesta under huvudet, men här kommer den ändå: Min lista över helt fantastiskt gedigna listor genom tiderna sedan 2014. Typ.
 1. LISTA: Sveriges 100 bästa poängkungar
  Vi börjar starkt med en lista där kruxet sitter redan i själva titeln. 100 poängkungar!(?) Alla som har sett Game of Thrones vet vad som händer när för många skinkor aspirerar på tronen: Alla dör. SPOILER ALERT: Efter att 50 poängkungar avverkats kommer en twist av Red Wedding-klass! Drottningarna äntrar scenen, även dem 50 till antalet och inflationen i blått blod vet inga gränser! Valar Morgulis.


 2. LISTA: 25 kandidater till 100-talanglistan
  Ojojoj. Här har vi alltså att göra med en lista som listar en lista som listar folk som eventuellt platsar på en annan lista. Ytterligare motivering totalt jävla överflödig. List-inception, som allas vår Skur så vackert uttryckte det.


 3. LISTA: Så mycket drog din förening in
  Ja, jag kan hålla med om att titeln inte direkt säljer lösnummer. Men den är ett tydligt exempel på varför kvantitet ALLTID ska gå före kvalitet. Här listas nämligen 682 föreningars bidrag till Svenska Spels Gräsroten. Varken mer eller mindre. Och min gamla fulsnygga skogshuggarklubb kvalar in på plats 100. Jag som har en grej för jämna tal ville bara säga det. 682 är förvisso jämnt men det finns bättre tal. Som 42 eller en googol till exempel.


 4. LISTA: Årets 65 bästa målvakter
  Det jag undrar när jag ser en sån här lista är om det är en något bra eller dåligt att bli rankad som 2015 års sextioandra bästa målvakt. Jag menar, det är klart att det finns sämre målvakter än dig, åtminstone tre stycken, men du är ju ändå hyfsat lätt att glömma bort. Men listmakaren kommer runt det problemet genom att bara lista fem målvakter, i 13 olika serier. Jag tycker det är lite synd, för det hade blivit en bra intervju: ”Men Daniel, nu har du ju häng på top 50, och Glenn visar på nedåtgående form sedan han stelopererade knäna, hur tänker du inför framtiden?”.


 5. LISTA: 50 vassaste spelarna i Division 3
  Fråga: Finns det verkligen 50 vassa spelare i Division 3? Svar: Ja! Här kommer dom i en lista!


 6. LISTA: Sveriges 140 största busar
  Mmm, jag läste också listans namn bokstavligt och hade verkligen hoppats att listmakaren baserat rankingen på någon sorts BMI-kvot och listat verkliga jättar, med underarmar som ekstockar och som fick lyftas in i sporthallen med kran. Men när man läst ända till slutet kan jag inte låta bli att önska att listan inte slutat förrän på buse nummer 150, 140 känns nämligen som det var i snålaste laget.


 7. LISTA: Mest spännande lagen i Division 1
  Kryddig titel som direkt suger tag i läsaren, men som tyvärr lämnar densamma i ett mentalt skruvstäd efter att ha läst om Herrettans ”fulaste klubbmärke” (vilket i sig borde vara en helt egen lista), eller försökt förstå skillnaden på Herrettans ”Talangfabrik” och ”Talangskola”. För den som undrar är RIG Umeå givetvis ”TalangSKOLA” (ja, det är fyndigt som fan!) medan Nykvarn på ett lite mer industriellt vis tillverkar sina talanger och blir fabriken. Med facit i hand fullständigt glasklart.


 8. LISTA: 30 bästa smeknamnen i SSL-dam
  En liten bubblare kan man säga, men icke desto mindre matnyttig för den sakens skull. Ett smeknamn jag direkt fastnar för är ”Snake”. Oerhört coolt. Jag hade en kollega en gång som också hette Joel. Han fick välja ett smeknamn till sig själv för att vi skulle undvika att blanda ihop oss två. Efter att ha funderat ett tag sa han ”Ödlan”. Nästan lika coolt. Men Ödlan var inte på listan. Det var däremot ”Majsen”.


 9. LISTA: Starka kandidater till nästa 100-lista
  Vafalls? En dublett? Icke då, detta är en helt annan lista som listar folk som platsar på en annan lista. Men en sådan lista måste ju uppdateras emellan åt, och det är därför jag listar den här. Alltså: Nya kandidater till en nästan likadan 100-lista. Lite som de årliga uppdateringarna av NHL och FIFA. Ser redan fram emot nästa års ”här kommer ett antal personer som antagligen snart kommer hamna på en annan lista-lista”, för jag kan fan inte få nog av dem!


 10. LISTA: 9 regler som gud glömde
  Ja, du läste rätt. Nu visste jag inte att Gud någonsin brytt sig om innebandy för jag trodde hon var strängt upptagen med att ursäkta sig för alla religiösa fundamentalister som ställer till med jävelskap i hennes namn men här är listan ändå. Den som kom på regeln att strumporna måste vara uppdragna vid matchstart var garanterat en sån person som byter restaurang om snigeltången är placerad till vänster. Jag gillar köttmuren bäst. Förstår inte varför den förbjöds. Nu var jag ganska liten då, men spontant tänker jag att det var en enorm omställning för Dalen när regeln kom.


Kärlek till alla er listmakare, ni gör ett fantastiskt jobb! Fortsätt så!

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar